Orada na žaru

Hrustljavo zapečena in mamljivega okusa.

Priprava: 5 minut, mariniranje: 30 minut, čas peke: 15–20 minut.

Sestavine

– 4 sveže orade
– peteršilj, drobnjak, koper
– sol
– 4–6 strokov česna
– oljčno olje

Priprava

1. Ribe oplaknemo in dobro osušimo s papirnato servieto znotraj in zunaj.

2. Zelišča in česen drobno sesekljamo in jih v posodici zmešamo s soljo. To je zeliščna mešanica. Z njo dobro natremo osušene ribe in jih položimo v naoljeno posodo. Prelijemo jih z oljčnim oljem, pokrijemo in pospravimo v hladilnik za pol ure ali čez noč.

3. Ribe položimo na vroče rešetke nad žareče oglje in pečemo pokrito toliko časa, da »same« odstopijo od rešetk, to je po približno 10 minutah. Obrnemo in spečemo še po drugi strani.

4. Ponudimo z osvežilno krompirjevo solato s svežimi kumarami in rukolo.

Namig: Če počakate, se bo na strani, kjer pečete, naredila lepa skorjica, ki bo ohranila ribo v celem kosu tudi po obračanju. Obrnite le enkrat!

Nasvet: Seveda, orado lahko spečete tudi na plinskem žaru, podobno, kot je opisano. Ali v ponvi. Daleč najlepše pa je na pravem žaru …

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preberite še: So buče res tako zdrave?

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana