Orehova potica izurjene gospodinje Špele Tomažin

O tem, kako speči kraljico vseh potic, orehovo, smo vprašali Špelo Tomažin; recept zanjo gre iz roda v rod, da bo res uspela, pa pri pripravi ne smemo hiteti.

Pred dvema desetletjema se je Špela Tomažin na domačiji, dvignjeni nad drobno vasjo Bukovščica, začela ukvarjati s peko. Danes je naša sogovornica verjetno ena najbolj izurjenih gospodinj v Selški dolini in še vedno peče vse: kruh, pecivo in, seveda, tudi potico.

»Potratna, pehtranova, makova, lešnikova, kostanjeva, rozinova, kokosova, ocvirkovca in drobnjakova – ta je sladka in je značilna za okolico Škofje Loke,« nam našteje repertoar tistih, ki se največkrat znajdejo v njeni krušni peči.

Priporočamo tudi: »Potica« na žlico z orehi in medom

Na vprašanje, koliko potic speče na leto, se nasmehne, saj jih je toliko, da jih ne šteje. A verjetno ne bi udarili mimo, če bi zapisali, da jih je vsaj toliko, kolikor je dni v letu.

Zaradi vsega tega in tudi zaradi srčnosti, ki objema čisto vsako od naših naključnih srečanj na kranjski ali stražiški tržnici, smo Špelo Tomažin pocukali za rokav in jo vprašali, kakšen je njen zmagovalni recept za kraljico vseh slovenskih praznikov.

Špela Tomažin in njena potica

Testo štirikrat vzhaja

Z veseljem nam je narekovala recept za orehovo potico in nam zraven natrosila še par koristnih nasvetov.

Predvsem to pravilo si gre vtisniti v spomin: »Pri pripravi potice ne smemo hiteti. Vselej pustim, da testo vsaj štirikrat vzhaja, ker se mi zdi, da je takšna potica najboljša.« Še en njen trik: v testo vmešamo nekaj žličk jogurta, v orehov nadev pa čisto na drobno naribamo jabolko, ki poskrbi za sočnost.

In od koga je naša sogovornica dobila recept, ki ga v besedi in sliki predstavljamo danes? »Ta recept gre v naši družini iz roda v rod, vsaka gospodinja pa ga malo popravi in prikroji po svoje,« za konec še pove Špela Tomažin, ki je tudi ponosna babica. Ima kar 15 vnukov!

Preberite tudi: 8 idej za okrasitev v zadnjem trenutku
Orehova je kraljica potic

Orehova potica

Testo

 • med 0,9 in 1,1 kg moke
 • 6 dl mlačnega mleka
 • 6 rumenjakov
 • 4 žličke sladkorja
 • 1 žlička soli
 • 60 g kvasa (torej kocka in pol svežega kvasa)
 • 1 pecilni prašek
 • 0,5 dl ruma sok ene limone (oziroma po občutku)
 • 1 dl sončničnega olja
 • 4 žlice navadnega jogurta
 • naribana limonina lupinica, vaniljev sladkor (po želji)

Nadev

 • 500 g mletih orehov
 • 100 g sladkorja (oziroma po okusu)
 • 2 beljaka (ki ju ne stepemo v sneg)
 • 1 jabolko (naribano čisto na drobno)
 • 0,3 dl ruma 150 g masla (na sobni temperaturi)
 • 1,5 dl sladke smetane

Priprava

1. Testo zamesimo tako, da v skledi najprej zmešamo mlačno mleko, rumenjake, sladkor, jogurt, limonov sok in rum. Dodamo približno četrtino moke (to bo kakšnega četrt kilograma) in dobro premešamo, potem vlijemo še olje in zares dobro premešamo. »Zdaj lahko, če hočemo, dodamo še naribano limonino lupinico in vaniljev sladkor,« narekuje recept Špela Tomažin. Ko dobimo precej tekočo zmes, postopoma in med mešanjem dodajamo preostalo moko: »Koliko moke potrebujemo, je odvisno od vrste – nekatere bodo popile več tekočine, druge manj. Mi iščemo rahlo, ne pregosto testo, za katero po navadi porabimo med 0,9 in 1,1 kilograma moke.«

2. Ko dobimo primerno strukturo testa, ga dobro pregnetemo in oblikujemo v kroglo ter položimo nazaj v posodo. Pokrijemo s suhim kuhinjskim prtičem in pustimo vzhajati 45 minut na sobni temperaturi.

3. Potem ga prvič prepognemo, torej ga stresemo na narahlo pomokano površino, z občutkom raztegnemo v kvadrat in robove prepognemo proti notranjosti.

4. Spet ga preložimo v posodo, pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati pol ure.

5. Potem še enkrat ali dvakrat v polurnih presledkih ponovimo postopek.

6. Medtem naredimo nadev, kar ni težko, saj vse sestavine zmešamo skupaj.

7. Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano površino. Razvaljamo ga in enakomerno od roba do roba namažemo z nadevom. »Pomembno je, kako potico zavijemo – to storimo tako, da jo kar malo spodvijemo, da bo res tesno zavita. Narahlo naj bo narejen edino zadnji zavoj,« še nekaj malih skrivnosti, ki vodijo do popolne potice, narekuje Špela Tomažin. Če je potica predolga, robove porežemo in jih spečemo kot osja gnezda.

8. Previdno jo preložimo v potičnico, ki smo jo premazali z maslom in rahlo pomokali. Prešpikamo jo z leseno paličico in pustimo nepokrito, da pol ure počiva pri sobni temperaturi. Spečemo jo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.

9. Slaščičarka nam težko pove, koliko minut naj se peče, kajti vse je odvisno od pečice, pekača, debeline potice … A nekako 45 minut, morda slabo uro bo že potrebovala, da bo gotova.

10. Potem jo še 10 minut pustimo v potičnici in nato z nožem previdno preverimo, ali se je kje prilepila na pekač. Šele zdaj jo lahko stresemo na leseno desko, ki smo jo pokrili s papirnato kuhinjsko brisačko.

Priporočamo še: VIDEO: Potratna potica – recept, ki je obnorel splet

Fotografije: Dejan Javornik

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana