Odprta Kuhinja

Osnovna paradižnikova omaka za pico

pizza dough with tomato sauce on rustical wooden table
Odpri galerijo
A+   A-
Najboljša je z domačo paradižnikovo omako!


Sestavine


- konzerva pelatov ali 4 sveži paradižniki
- 1/2 žličke origana
- 1/2 žličke suhe bazilike ali nekaj listov sveže
- drobno sesekljan strok česna
- malo soli, le po potrebi
Priporočamo še: Na pico v Etno

Priprava


1. Svež paradižnik očistimo, narežemo in stresemo v lonec. Segrejemo ga, da začne iztekati sok, nato pretlačimo s paličnim mešalnikom v pire. Ohladimo in začinimo. Konzervirane pelate le pretlačimo z vilicami ali paličnim mešalnikom in začinimo. Pazimo na količino soli. Če bo pica obložena z mesnino, omake ne solimo ali zelo malo.

2. Omako do tri dni hranimo v hladilniku. Za daljši čas jo obvezno segrejemo do vrenja in vložimo v vroče manjše kozarce ter tesno zapremo. Takšno hranimo v omari ali shrambi, po odprtju pa v hladilniku.
Namig: Kogar motijo lupina in semena, naj sveže cele paradižnike natakne na vilice, križno zareže in postavi v krop za največ minuto, nato pa olupi. Druga možnost je, da omako precedimo skozi pasirko, pri čemer se znebimo tudi semen.

Različica: Pripravimo lahko različne omake, jim dodamo več vidnih (oljke, grah, korenček, bučke, kocke jajčevcev, na kocke ali trakove narezano salamo ali popečeno meso, ribe ...) ali skritih sestavin (nariban korenček, buča), odvisno od starosti, lastne ustvarjalnosti, izbirčnosti in raztresenosti otroka. Pri končni pripravi nato po omaki doda/dodamo le sir. Tako pripravljena omaka velikokrat pride prav tudi mamam in očetom.

Priporočamo: Napolitanska pica in najboljši recept za domačo pripravo
Datum Objave: 1.2.2018 ob 05:02

Več iz te teme:

paradižnikomakapica

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.