Pečen krompir s prelivom, ki ga boste pogosto pripravljali

Recept za pečen krompir je drugačen, kot smo ga vajeni, okus pa nagovarja, da si želiš še naslednjega grižljaja.

Recept za pečen krompir je skrajno preprost, ampak čisto drugačen, kot smo ga vajeni. Cel krompir je zarezan, začinjen in pečen v pečici, nato pa prelit z omamno dobro omako. To je super priloga, s prelivom iz indijskih oreščkov pa samostojna jed!

Namesto rožmarina uporabite svež timijan, peteršilj, drobnjak, koriander … katero koli sveže in aromatično zelišče. Vendar enkrat morate poskusiti ta recept s svežim rožmarinom, je res posebna kombinacija. Tako pripravljen krompir je super priloga, s prelivom iz indijskih oreščkov pa je samostojna, kar precej nasitna jed.

Sestavine za dva

  • 6 srednje velikih krompirjev
  • 2 žlici oljčnega olja
  • naribana lupinica približno pol limone
  • svež rožmarin, fino nasekljan (ali drugo sveže zelišče)
  • sol in poper
  • strok česna

Za preliv

  • 100 g indijskih oreščkov
  • 150 ml vode
  • 150 ml sojinega mleka
  • žlička bele miso paste
  • žlička svetlega tahinija
  • žlica koruznega škroba
  • česen
  • sol in poper
  • 3 žlice kvasovih kosmičev

Priprava

1. Za dekoracijo in super okus: brusnice Namočite indijske oreščke za preliv. Krompir operite in res temeljito okrtačite.

2. Rožmarin osmukate z vejic in fino nasekljate. Nasekljate tudi česen. V skledici zmešajte oljčno olje z rožmarinom, česnom, soljo, poprom in naribano lupinico limone.

3. Krompir je treba čim večkrat zarezati, da ga nalistamo, ampak ne do konca. Najhitreje in tudi najlažje gre, če ga položite v leseno žlico in se bo rezilo noža pravočasno ustavilo na robu.

4. Vključite pečico (200 stopinj).

5. Vsako zarezico namažite z začinjenim oljčnim oljem in krompirje sproti polagajte na pekač, obložen s papirjem za peko.

6. Pecite 20–30 minut v prej ogreti pečici, da se krompir zmehča in se naredi malo skorjice.

7. Medtem zmešajte preliv. Odcedite indijske oreščke in jih zblendajte z vsemi sestavinami, da bo preliv gladek, brez koščkov. Miso naj bo bel (svetlejši), da ne obarva preliva. Pokuhajte pri nizki temperaturi. Ves čas mešajte, ker se hitro prismodi. Ko se zgosti, odstavite, a pustite na toplem.

8. Pečen krompir takoj prelijte s toplo omako in potresite z brusnicami. Uživajte.

Priporočamo še: Pečen treviški radič
Na Deloindom.si preberite: Ne kuhajte kave samo zase, privoščite jo tudi svoji okrasni rastlini
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed