Pečena zelena in šitake v omaki
Odpri galerijo
A+ A-
Če zeleno popečemo na oljčnem olju, čisto spremeni okus.
Sestavine
- gomolj zelene
- 150 g šitak
- 2 stroka česna
- timijan
- sol in poper
- žlica limonovega soka
- smetana za kuhanje (rastlinska)
- žlica gorčice
- mlet čili
- oljčno olje
Priprava
1. Zeleno olupimo in narežemo na za prst debele rezine. Pripravimo širšo ponev s pokrovom. Razgrejemo oljčno olje in naložimo rezine zelene eno do druge v ponev, zmanjšamo temperaturo na srednjo, pokrijemo in pečemo nekaj minut. Ko se rezine po spodnji strani lepo zapečejo, jih obrnemo, spet pokrijemo in pečemo, da se zmehčajo. Ne solimo!
2. Za omako sesekljamo česen in osmukamo vejice timijana, če uporabimo svežega. Timijan je aromatičen tudi posušen. V ponvi na oljčnem olju prepražimo nalistane šitake, da se začnejo mehčati, dodamo česen in timijan, ko zadiši, solimo in popramo ter zalijemo z žlico limonovega soka. Zalijemo s sojino ali kakšno drugo smetano, vmešamo žličko gorčice in kuhamo na nizki temperaturi še pet minut. Čisto na koncu po želji in okusu posipamo s čilijem.
3. Jed je samostojna, lahko pa jo dopolnimo s polnovrednim rižem, solato ali kosom dobrega kruha.
Fotografija: Hana Splichal
Poizkusite še: Grahova juha z »veroniko« in koprivami
Datum Objave: 7.3.2019 ob 07:03