Odprta Kuhinja

Pečene testenine z zelišči iz narave

Odpri galerijo
A+   A-
Ker vemo, da je vaša najnovejša strast nabiralništvo in uporaba tistega, kar prinesete v košarici, smo tokrat nabrali divja zelišča. Da bo preprosto kosilo nekaj posebnega.


Karmen Gajšek, doma s Kozjanskega, je po izobrazbi geografinja, zadnjih nekaj let pa se z vsem srcem ukvarja z nabiralništvom, zeliščarstvom in divjo hrano. Pred tem je občasno pripravljala tovrstne delavnice, zadnji dve leti pa je na njenem urniku vse več dogodkov, ki jih pripravlja po vsej Sloveniji. Kako se je vse skupaj začelo? »Tako, da sem spoznala partnerja in njegovo mamo, ki je nabirala in shranjevala zelišča za domače čajne mešanice. Pri nas doma nismo imeli te navade in razvilo se je strašno zanimanje za rožice, ki se je poglobilo in pri meni vztraja še danes,« pove simpatična sogovornica, ki jo na spletu najdemo pod imenom Kje so tiste rožice. Pripravila je preprost recept – pečene testenine z divjimi zelišči, ki že na prvi pogled povsem očarajo.
Aktualno: Tedenski jedilnik: 5 jedi, brez katerih ni poletja

Karmen Gajšek, Kje so tiste rožice (Fotografija: Mojca Valenčak)
Karmen Gajšek, Kje so tiste rožice (Fotografija: Mojca Valenčak)

Pečene testenine z divjimi zelišči


Za 4 osebe.

  • 500 g ajdovo-pirinih testenin

  • 250 g orehovih jedrc

  • 2 domači čebuli ali dve pesti kroglastih socvetij divjega luka

  • 3 pesti mladih kopriv ali zgornjih vršičkov starejših kopriv (največ 10 cm dolgih)

  • 3 pesti mladih listov navadnega dežna – medvedje tace

  • 3 pesti listov regačice

  • 2 pesti bezgovega cvetja

  • hladno stiskano sončnično olje (po želji)

  • nerafinirana, nejodirana morska sol


Priprava


1. Lonec vode segrevamo do vretja, solimo, ko zavre, vanj vsujemo testenine in jih skuhamo skoraj do konca – naj ostanejo še malo trde, čvrste.

2. Orehe z delom vode zmeljemo v električnem mešalniku, da pridobimo srednje gosto smetanasto tekočino.

3. Koprive damo v vrečko iz blaga, jih prek blaga dobro zmečkamo ali jih močno povaljamo z lesenim valjarjem, da polomimo žgalne laske. Nato jih narežemo, brez pekoče bolečine v rokah.

4. Narežemo tudi liste dežna in regačice, bezgove cvetove pa posmukamo iz zelenih delov, da se izognemo grenkobi ter bezgovim toksinom.

5. Čebulo ali divji luk drobno narežemo in popražimo na malce vode, ko postekleni, dodamo narezano preostalo zelenje in bezgove cvetove, po potrebi dolijemo še vode, da se ne žge, solimo.

6. Ko zelenje uplahne, ga združimo z odcejenimi kuhanimi testeninami, vse skupaj zalijemo z orehovo smetanasto tekočino in pečemo v pekaču na 200 stopinj Celzija vsaj 20 minut, da se jed lepo zapeče. Da s pregrevanjem ne bi uničili hladno stiskanih olj, lahko olje po želji prelijemo po jedi, ko je ta že na krožniku.
Namig: Sommelierka Mira Šemić k tej jedi priporoča belo sveže vino, od chardonnayja do sauvignona.

Fotografija: Mojca Valenčak
Deloindom.si: Pravi čas za spravilo česna
Datum Objave: 15.7.2022 ob 10:07

Več iz te teme:

testeninebrezmesne jedidivja zeliščaKarmen Gajšek

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.