Odprta Kuhinja

Pečenice: 7 priljubljenih idej, kako vse jih uporabiti

Odpri galerijo
A+   A-
Pečenice so izredno priročna sestavina, saj lahko iz njih pripravimo iznajdljive obroke. Kuhane in popečene so odlične, a zamislite si jih kot kroglice, pa v buhtljih in skrite v enolončnici za več okusa ...


1. Pečenice iz škrtoca


Praktičen recept, ki ga je prispevala naša bralka Vojke Cijan. igrajte se z dodatki po svojem okusu.

  • 4 krompirji

  • 2 para pečenic

  • gomolj koromača

  • 1 rdeča paprika

  • kajmak

  • sol


Priprava


1. Krompir olupimo in podolžno prerežemo na pol.

2. Gomolj koromača razlistamo in narežemo na širše trakove, enako papriko.

3. Pečenice razdremo in iz njih postrgamo meso.

4. Liste peki papirja prerežemo na pol. Na polovico papirja damo malo narezanih trakov paprike, na papriko položimo polovico krompirja, ki smo ga po zunanji strani malo posolili. Na prerezano stran pa naložimo meso iz polovice pečenice.

5. Vse skupaj zavijemo v peki papir in ob straneh zvežemo z vrvico, da dobimo obliko bonbona.

6. Pol »bonbončkov« naredimo s papriko, pol pa s koromačem.

7. Pečemo v pečici na 190 stopinjah 40 minut.

8. Postrežemo tako, da damo na krožnik dva »bonbončka« in zraven žlico kajmaka.

2. Pečenice v moštu


Za pripravo uporabimo ponev z debelim dnom ali nizko in široko posodo.

  • 2 para pečenic

  • žlička masti

  • manjša čebula

  • majhno olupljeno jabolko

  • lovorov list

  • 2 stroka česna

  • mošt

  • poper


Priprava


1. Pečenici rjavo opečemo na masti.

2. Dodamo kose čebule, kose jabolka, olupljena stroka česna, lovorov list in vse skupaj zalijemo z moštom, da skoraj prekrije klobase. Kuhamo na manjšem ognju. Ko zavre, na pol pokrijemo s pokrovko.

3. Klobase vsake toliko obrnemo, da se enakomerno kuhajo z vseh strani. Ko mošt skorajda povre in iz njega nastane omakica, bodo nared. Omako še popopramo po okusu.

4. Tako pripravljene pečenice ponudimo s krompirjevim pirejem, čebulo, jabolkom in omakico, ki je nastala iz povretega mošta.

3. Hitra enolončnica s podrto pečenico in tortelini (VIDEO)


Pomirjujoča toplina te goste in nasitne juhe je ključni razlog, da bo odslej med našimi recepti shranjena v kategoriji »za uteho«.


ni podpisa
ni podpisa




4. Slani buhtlji pujski


Odlični kruhki s slanim nadevom so pravo veselje za otroke in tudi odrasli jih z veseljem zmažejo. Nasmejijo pa tako ene kot druge …

ni podpisa
ni podpisa


5. Pečenica z matevžem in kislim zeljem


Kar matevža ostane, ga shranite v hladilnik za naslednji dan ali v posodici v zamrzovalnik. Do zdravja prijazne rastlinske beljakovine in vlaknine v njem lahko prehransko obogatijo marsikatero juho ali enolončnico. Kar vam ostane vode, v kateri ste kuhali pečenico, jo zamrznite kot jušno osnovo za kak ričet.

ni podpisa
ni podpisa


6. Mesne kroglice iz pečenic v omaki s kislim zeljem


No, poglejte, kaj vse je mogoče, če dodamo ščepec ustvarjalnosti. Pečenice v novi preobleki.

ni podpisa
ni podpisa


7. Dušeno kislo zelje s pečenico


Klasika, ki najbolj tekne v mrzlih dneh.

Roasted Beer Bratwurst with Saurkraut in a Pan
Roasted Beer Bratwurst with Saurkraut in a Pan


Naslovna fotografija: Tatiana Volgutova/Getty Images
Mična.si: Učinki hoje na zdravje bodo kar 10x večji, če boste zraven počeli še to
Datum Objave: 4.11.2022 ob 07:11

Več iz te teme:

enolončnicakislo zeljematevžpečenicebuhtlji

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja