Odprta Kuhinja

Pehtranova babka: sestrična potice, v kateri ne bo lukenj

Pomladna babka. (Foto: Črt Piksi)
Odpri galerijo
A+   A-
Za vas smo pripravili najbolj omamno dišečo pomladno babko, v kateri je nadev iz skute, kisle smetane in pehtrana.

Če ne bi imeli fotografij za dokaz, bi se lahko pretvarjali, da ta babka, ki smo jo spekli z Neli Selan in Leo Sterle v centru Kult316, ni nikoli obstajala: tako noro aromatična, mehka in prijetna je bila, da smo si jo razdelili in celo pojedli, preden smo prišli vsak na svoj dom. Ta babka je bila, kot bi poljubil pomlad samo. Pa še nekaj: po sestavinah in pripravi spominja na potico, a je zvita navzven, zato v njej nikoli ne nastanejo luknje.

Sestavine

Testo

  • 250 g moke
  • četrt žličke soli
  • 125 ml mlačnega mleka
  • 15 g svežega kvasa
  • 20 g raztopljenega masla
  • razžvrkljano jajce
  • 25 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • žlica ruma
  • lupinica pol limone

Nadev

  • 150 g skute (bolje puste)
  • 50 g kisle smetane
  • 20 g navadnega sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • jajce
  • 2–3 velike žlice nasekljanega svežega pehtrana

Priprava

  1. Moko stresemo v posodo kuhinjskega robota. Naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo sladkor in malce mleka (od 125 ml). Pomešamo in počakamo, da kvasec naraste, približno 15 minut.
  2. Nato dodamo preostanek mleka in vse druge sestavine za testo. Gnetemo približno 10 minut na nižji hitrosti, da postane testo prožno, svetleče in gladko ter se ne oprijemlje posode.
  3. Pult namažemo s kapljico olja in nanjo preložimo testo, ga oblikujemo v kroglo in vrnemo v posodo, ki smo jo očistili in rahlo premazali z oljem. Pokrijemo in počakamo, da dvojno naraste.
  4. Za nadev ločimo jajce, iz beljaka z nekaj soli stepemo sneg in ga vmešamo k preostalim sestavinam razen pehtrana.
  5. Podolgovat pekač za kruh obložimo s papirjem za peko.
  6. Vzhajano testo raztegnemo v pravokotnik širine, ki je približno enaka dolžini pekača, v katerem bomo babko spekli. Premažemo ga z nadevom in potresemo s pehtranom, ki smo na nasekljali tik pred tem. Zvijemo po širini.
  7. Štrukelj po dolgem prerežemo (prereza obrnemo navpično navzgor) in kraka prepletemo. Začnemo tako, da ju prekrižamo na sredini, nato pa ju dvakrat prepletemo še na vsaki strani. Prepletenko predenemo v pripravljen pekač, pokrijemo in vzhajamo približno 20 minut.
  8. Pečico vključimo na 180 stopinj.
  9. Babko pečemo 25–30 minut, odvisno od pečice. Najboljša je še malce topla. Preden jo postrežemo, jo okrasimo z aromatičnimi užitnimi cvetovi in zelišči: vijolicami, meto, pehtranom, pelinom, šetrajem, timijanom ...

image_alt
Velikonočna miza: glavne jedi za prste oblizniti

Datum Objave: 24.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

velika nočkruhsladicebabka

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.