Odprta Kuhinja

Pesto iz bazilike: odličen trik, da ne potemni

Odpri galerijo
A+   A-
Poletni vrt se seli v kozarčke za v shrambo ali hladilnik. Komur je bazilika prerasla v pravi grmiček, je zdaj zadnji čas, da si jo shrani za hladne dni.


Z vrta pospravljam pridelke. Stavek kot iz učbenika za osnovno šolo. Letos mi je bazilika čudovito uspela, veliki grmi se že razraščajo v vejice s cvetovi. Potrgala bom vse mlade poganjke in za ozimnico pripravila bazilikin pesto.

Bazilika v moji visoki gredi ima hecno zgodbo. Zelo zgodaj spomladi, vrtičkarji vemo, kakšna mokra in hladna pomlad je bila letos, smo imeli v naši kuhinji napovedano veliko fotografiranje za neko revijo. Ko je bil jedilnik že določen in so priprave stekle, smo urejali le še podrobnosti. No, in ena podrobnost je bila, da potrebujemo veliko sveže bazilike. Moja bazilika je bila takrat kljub blagemu mediteranskemu podnebju skromna, velika le par centimetrov, komaj je začela dobro rasti. Kaj zdaj? V našem supermarketu zelo redko kupujem, zato sem bila prijetno presenečena, da so imeli lepo in celo ekološko baziliko, posajeno v lončkih. Po snemanju sem obtrgane grmičke bazilike nekaj časa prestavljala po kuhinji, nato pa je začelo sonce obljubljati tople dneve in sem jih posadila na gredo. In ravno ta bazilika, nekdanji fotomodel, je bila na vrtu daleč najlepša.

Ko bosta zunaj ves dan megla in dež, bom odprla kozarček pesta, ga zmešala z vročimi testeninami in se ob kaminu spominjala, kako je v visoki gredi blizu vrtne lope, pod slabo obrezanimi vejami oljk, vse poletje dišala bazilika.

Pravila priprave


1. Vrsta bazilike, ki je primerna

Recept se zgleduje po originalu pesta genovese, ker je veganski, ne vsebuje pekorina in parmezana. Sestavine naj bodo kar se da kakovostne, bazilika mlada, brez stebel in cvetočih vršičkov, ki lahko zagrenijo pesto. Izberite navadno sladko baziliko, tajska, limonova, vijolična in podobne različice niso primerne.

2. Listki ne smejo biti mokri

Če jo iz kakšnega razloga operete, jo je treba popolnoma osušiti s papirnato brisačo, vsak listič posebej. Originalen veganski pesto ima pet točno določenih sestavin. Količine prilagajajte okusu, vendar ne varčujte s pinjolami.

3. Trik, da ohranimo lepo barvo

Tradicionalno pripravljajo pesto v možnarju, kar je dolgotrajno in mukotrpno delo, zato je električni sekljalnik zlata vreden, sploh če gre za večje količine. Slaba stran tega pa je, da bazilika v električnem sekljalniku oksidira, potemni in rahlo zagreni, ker se rezila segrejejo. Trik je preprost, rezila in mikser je treba pred sekljanjem za nekaj ur postaviti v hladilnik. Boljši je čim krajši čas sekljanja, dokler so rezila še hladna.

Pesto iz bazilike  • šopek bazilike (150 g lističev)

  • strok ali dva česna

  • 50 g pinjol

  • četrt žličke soli

  • 80 g oljčnega olja

  • žlička olja za vsak kozarček


Priprava


1. V močno ohlajen sekljalnik ali mini blender gredo najprej pinjole in česen, nato vanj potlačite lističe bazilike in solite. Sekljajte 1 minuto, nato prilijte olje in nadaljujte, dokler ni pesto enakomerno sesekljan.

2. Pesto naložite v brezhibno čiste in suhe kozarčke, poravnajte površino in prelijte z oljem. Hranite v hladilniku.
Priporočamo še: Preprost trik, da bo v stanovanju vedno lepo dišalo
Datum Objave: 27.9.2021 ob 07:09

Več iz te teme:

bazilikapestoveganski pesto

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja