Pikantna zelenjava v slanici

Vsi vaši presežki zelenjave na enem mestu.

Namesto tradicionalnega zalivanja z industrijskim kisom vam tokrat predstavljamo predlog dvojca Kis in kvas: vsa zelenjava v enem kozarcu, v standardni dvoodstotni koncentraciji slanice, z nekaj dodatnimi začimbami, med katerimi je lahko nekaj eksotičnih.

Sestavine

– korenček
– podzemna koleraba
– stročji fižol
– začimbe (po pol žličke ingverja, zvezdastega janeža, česna, rdečega popra, kurkume, lovorjevega lista)

Priprava

1. Odmerimo želeno količino zelišč (pol čajne žličke vsake), jih zavežemo v krpico iz gaze in položimo na dno posode za vlaganje.

2. Zelenjavo očistimo. Korenček olupimo in narežemo na palčke, cvetačo nalomimo na majhne cvetove, kolerabo olupimo in narežemo na lističe, debele pol centimetra.

3. Vso zelenjavo na gosto naložimo v kozarec za vlaganje in pustimo 2 cm prostora na vrhu.

4. Zalijemo z vodo, ki naj sega malo čez rob zelenjave. Celotno vsebino, torej zelenjavo in vodo brez kozarca, stehtamo. Vodo odlijemo v manjšo posodo in vanjo dodamo 2 odstotka soli glede na stehtano vsebino. Dobro premešamo, da se sol raztopi, in zlijemo nazaj čez zelenjavo.

5. V kozarec vstavimo zaščitno mrežico, ki bo držala vso zelenjavo pod gladino. Narahlo privijemo pokrov in hranimo na temnem in pri temperaturi 12–20 stopinj Celzija.

6. Prvih 10 dni občasno preverimo kozarec: odvijemo pokrov, da tlak ne naraste preveč, in ga spet narahlo zapremo.

7. Priporočljivo je, da postopek fermentiranja traja vsaj 4 tedne.

Namigi: Zelenjava mora biti ves čas pod gladino vode – če tekočine primanjkuje, dodamo še dvoodstotno slanico. Koščke, ki so priplavali na površje, odstranimo. Po končani fermentaciji damo kozarec v hladen prostor. Če hočemo manj kislo zelenjavo, jo že prej postavimo v hladilnik, da zavremo fermentacijo.
Preberite še: Vložene bučke v oljčnem olju po sicilijansko

Recept: Kis in kvas
Fotografija: Uroš Hočevar

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed