Odprta Kuhinja

Pire krompir slavne gospodinje, ki bo odlična priloga na božični večerji

Fotografija: Qwart/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Pire krompir pogosto priložimo okusnim prazničnim jedem. Tako ga pripravi slavna ameriška gospodinja Martha Stewart.


Krompirjev pire je klasika med prilogami in pogosto se znajde tudi na praznično obloženi mizi. Vsi vemo, da gre za zmečkane koščke skuhanega krompirja, sestavine, ki njihov okus dvignejo na višji nivo, pa se razlikujejo od recepta do recepta.

Tokrat smo za navdih poškilili v lonec Marthe Stewart, ki pravi, da na spodnji način pripravi najbolj kremast in okusen pire. Priprava bo od nas zahtevala nekaj minut več kot sicer, a se bo vse obrestovalo. Ste za, da se kar lotimo recepta?
Za prikaz vsebine in boljšo uporabniško izkušnjo prosimo, da omogočite piškotke.


Sestavine



  • 1,3 kg olupljenega krompirja

  • 60 g masla

  • 4 vejice timijana

  • 2 stroka česna

  • 360 ml sladke smetane

  • 120 ml mleka

  • 2 žlici soli

  • poper


Priprava


1. Krompir olupimo, narežemo na majhne kose in kuhamo na sopari, dokler ni čisto mehak, približno 25 do 30 minut.

2. V kozici stopimo maslo ter ga segrevamo in mešamo, dokler ne postane rjave barve, približno 5 do 10 minut. Timijan in sesekljan česen ovijemo v gazo in čez precedimo maslo. V slednjega dodamo smetano in dobro premešamo.

3. Krompir odcedimo in ga nemudoma pretlačimo skozi cedilo. Pomagamo si z gumijasto spatulo.

4. V pretlačen krompir vlijemo smetanovo maslo in mleko ter mešamo, dokler pire ni čisto gladek in svetleče teksture.
Preberite še: Praznični projekt: croquembouche

Fotografija: phasinphoto/Getty Images
Datum Objave: 22.12.2022 ob 08:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: