Odprta Kuhinja

Pirini cmoki s češnjami

Pirini cmoki s češnjami
Odpri galerijo
A+   A-
Prišel je čas za pripravo mnogim najljubših cmokov. Češnje so ravno prav sladke in debele, da jih skrijemo v priljubljeno jed iz otroštva.



Oreščkast okus, sicer res malo trše testo, ampak v odličnem ujemanju z debelimi sadeži. Cmoke s češnjami vsi obožujemo, za tiste, ki pa ne marate eksperimentiranja z mokami, priporočamo testo za preproste skutne cmoke.

Sestavine


Za 6 do 8 cmokov, odvisno od velikosti.

  • 350 g krompirja

  • 30 g masla

  • jajce

  • sol

  • 95 g polnozrnate pirine moke

  • 16 izkoščičenih češenj

  • mleti kardamom po okusu

  • žlička sladkorja


Priprava


1. Testo za cmoke pripravimo po znanem postopku: neolupljen krompir skuhamo, počakamo, da se toliko ohladi, da ga lahko olupimo, in ga potem naribamo ali pretlačimo s posebnim pripomočkom – dvojnim cedilom.

2. Ko izpuhti še morebitna para, dodamo moko, jajce, sol in maslo. Testo razdelimo na 6 do 8 koščkov in jih, najbolje kar v dlani, oblikujemo v disk. Na sredino damo nadev, ki smo ga pripravili vnaprej, in testo prepognemo čezenj. Pozorni smo, da dobro zatesnimo, drugače bo nadev stekel ali ušel iz cmoka.

3. Pristavimo velik lonec vode, solimo in zavremo. Cmoke polagamo v krop, vsakega narahlo pobezamo, da se ne zalepi na dno posode, potem pa naj rahlo vrejo, dokler vsi na priplavajo na površje.

4. Za posip/polivko smo uporabili klasiko: maslo, na katerem smo popekli drobtinice, ter sladkor.
Priporočamo še: Jagodni cmoki s sirupom iz dišeče perle

Fotografije: Jože Suhadolnik
Datum Objave: 29.5.2020 ob 07:05

Več iz te teme:

brezmesne jedipirina mokacmokičešnje

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja