Piščančje prsi, kot jih naredi Sašo Šketa

S priljubljenim blogerjem Sašem Šketo smo skuhali preprosto, a izvrstno kosilo po receptu, ki ga najdemo v njegovi novi kuharski knjigi Dobra hitra hrana.

Grafični oblikovalec Sašo Šketa je začel pred enajstimi leti zapisovati recepte, kar je bilo mišljeno bolj kot hobi. V zadnjih letih se je snovanje receptov spremenilo v službo, v katero vsak dan hodi s širokim nasmehom. Sašo, ki se ga morda spomnite iz ene od prejšnjih sezon slovenskega MasterChefa, te dni pripravlja kar dve novi kuharski knjigi. Pogovarjali smo se o tem, kakšno je življenje, ki ga spremlja na stotine receptov.

»Zadnje štiri leta ves čas posvetim razvoju receptov in ustvarjanju kulinaričnih zgodb. Te snujem zase in za zunanje naročnike. V našem studiu pripravimo blizu 500 receptov na leto. Na spletni strani jih imamo trenutno okoli 1200, od tega jih približno 80 na leto pripravimo tudi v video obliki,« sogovornik naniza nekaj številk.

Dobra hitra hrana, ki bo prihodnji mesec izšla v samozaložbi, bo peta spod njegovega peresa. V njej bo 82 receptov za vse priložnosti. Tu bodo, pravi sogovornik, »hitra kosila, poznodopoldanske malice, vegi in mesne jedi, solate, dobrote na žlico, prigrizki in sladice. Izbral sem jedi, ki jih pogosto pripravljamo pri nas doma. Od okusnega in polnovrednega obroka ob koncu dolgega delavnika do petkove zabave s prijatelji ali crkljanja v dvoje pred televizorjem. Pokril sem prav vse priložnosti s preizkušenimi recepti, ki so me navdušili skozi čas.«

S priljubljenim kulinaričnim blogerjem Sašem Šketo smo govorili o novi knjigi, v katero je strnil 82 receptov, razpetih od hitrih kosil do sladic.

Na vprašanje, ali bodo v knjigi Dobra hitra hrana večinoma novi recepti ali se bo med njimi znašel tudi kak, ki je bil že objavljen, sogovornik pravi: »Knjiga vsebuje večino novih receptov, nekaj najboljših pa sem vzel s spletne strani in jih dopolnil.«

Še tri stvari smo ga vprašali. Najljubša hrana? »Moja najljubša jed je sicer pica, ki je pri nas doma prevzela vlogo nedeljskega kosila. Sicer pa idealni obrok poleg okusne hrane nujno vključuje tudi dobro družbo.«

Najljubša restavracija? »Trenutno je moja najljubša restavracija Atelje,« pravi sogovornik.

In najljubša sestavina? »Največkrat pri kuhanju posežem po paradižniku in od začimb je moj nesporni favorit kari,« se ob koncu pogovora nasmehne Sašo Šketa.

Piščanec v balzamični omaki s sladkim krompirjem

Recept iz nove knjige Saša Šketa: Dobra hitra hrana. Kuhamo za 2 osebi.

Marinada

  • 2 fileja piščančjih prsi (400 g)
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • žlička soli
  • nariban strok česna

Balzamična omaka

  • 50 g masla
  • 2 žlici balzamičnega kisa

Pire sladkega krompirja

  • 400 g olupljenega sladkega krompirja
  • žlica masla
  • 20 g naribanega parmezana
  • četrt žličke dimljene paprike
  • četrt žličke mlete sladke paprike
  • pol žličke soli
  • osmina žličke mletega čilija

Priprava

1. Piščančja fileja postavimo v skledo, dodamo balzamični kis, sol in nariban česen. Premešamo, da meso postane dobro prekrito z marinado, pokrijemo in pustimo marinirati 15 minut.

2. Vmes pripravimo pire sladkega krompirja.

3. Sladki krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke. V loncu s hladno vodo ga kuhamo pri vretju 15 do 20 minut. Kuhan krompir odcedimo in še toplega pretlačimo z vilicami ali s tlačilcem za pire.

4. V še topel pire vmešamo maslo, nariban parmezan, dimljeno papriko, sladko papriko, sol in čili ter vse dobro premešamo.

5. Marinirana piščančja fileja obrišemo do suhega s papirnato brisačko.

6. Večjo ponev segrejemo in v njej stopimo 20 g masla.

7. Na stopljeno maslo položimo piščančja fileja in ju pražimo 3 do 4 minute. V tem času se bo meso zlato rjavo obarvalo in dobilo zapečene robove.

8. Meso obrnemo in pečemo še 2 minuti na drugi strani.

9. Ko je piščanec skoraj pečen, damo v ponev preostalih 30 g masla in 2 žlici balzamičnega kisa.

10. Omako premešamo, malo znižamo ogenj in jo s kuhanjem rahlo zgostimo (približno 2 minuti). Z omako prelivamo piščančja fileja in ju vmes še enkrat obrnemo.

11. Piščančja fileja prestavimo na krožnik in čez prelijemo preostanek omake.

12. Postrežemo s pirejem sladkega krompirja.

Fotografija: Sašo Šketa

Priporočamo še: 3 znameniti recepti s starim kruhom, ki jih vsi obožujejo
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed