Pita z zdrobom, jabolki in pudingom brez peke
A+ A-
Vemo, kako radi imate preproste sladice, kjer sestavine preprosto zmešamo, zložimo v plasti in ohladimo.
Tudi jesenske pite so lahko čudovitega okusa, čeprav zanje ne bomo vključili pečice. V nadev, ki je srce te poslastice, smo vključili sestavino, ki jo obožujete. Zdrob bo poskrbel za čvrstost in toplino okusa.
Pita z zdrobom
Sestavine so za pekač premera 23 cm.
Piškotno dno
- 250 g ovsenih piškotov
- 100 g stopljenega masla + malo za pekač
- 2 žlici vode
Nadev
- 600 g kislih jabolk, na primer elstar
- 30 g masla
- žlička vaniljeve paste ali vrečka vaniljevega sladkorja
- 1/2 žličke cimeta, 2 žlici sladkorja
- žlica limonovega soka
- žlička koruznega škroba (po potrebi)
Krema
- vrečka praška za vaniljev puding
- 50 g pšeničnega zdroba
- 600 ml mleka
- žlica sladkorja, ščepec soli
- žlička vaniljeve paste
Dekoracija
- karamelna omaka, 1/2 jabolka
- 1–2 žlici limonovega soka
- 1–2 žlički nasekljanih prepraženih lešnikov, zvezdasti janež
Priprava
1. Piškote zdrobimo v sekljalniku in pomešamo s stopljenim maslom, po potrebi dodamo vodo in maso s pritiskanjem razporedimo ob dno pekača. Podlago damo v hladilnik za 30 minut, da se utrdi.
2. Pripravimo nadev: jabolka operemo, olupimo in narežemo na manjše kocke. V večji ponvi raztopimo maslo, dodamo jabolka, vaniljevo pasto ali vaniljev sladkor, cimet, limonov sok in sladkor. Dušimo, da se jabolka zmehčajo. Na koncu po potrebi dodamo še škrob in dobro premešamo, kuhamo še dobri 2 minuti, nato odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladijo.
3. Preliv: zdrob zmešamo s praškom za puding in ga nato, po enakem postopku, kot priporoča proizvajalec, zakuhamo v mleko, ki mu dodamo še ščepec soli, sladkorja in vanilje. Kuhamo 2–3 minute.
4. Sestavimo: na piškotno dno razporedimo tretjino kreme. Po njej naložimo dušena jabolka in nato preostalo kremo. Prekrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za dobro uro.
5. Pito okrasimo z rezinami jabolk, z nasekljanimi lešniki, zvezdastim janežem in užitnim sezonskim cvetjem. Pred postrežbo jo znova pospravimo v hladilnik.
Priprava Neli Selan/BIC Ljubljana Fotografije Sonja Ravbar
Priporočamo še: Ocvrti jabolčni obročki: hitra sladica iz otroštva (VIDEO)
Datum Objave: 13.9.2021 ob 08:09