Po korakih: janeževi upognjenci (FOTO)
Odpri galerijo
A+ A-
Uspešnica vseh časov, piškoti, ki jih lahko pečemo pozimi in poleti. S svojim omamnim vonjem vedno odprejo skrinjico lepih spominov.
»Kadar sem bila pri babici na počitnicah, sva pekli janeževe upognjence.«
»Z veliko nostalgije sem znova pripravila janeževe upognjence.«
»Oh, kako je dišalo, če sva z mamo uporabili čebelji vosek za pekač.«
To je le ščep podobnih zapisov na spletnih forumih, kjer vsakogar ob omembi janeževih upognjencev misli popeljejo v čas otroških spominov radostnega in zabavnega kuharskega ustvarjanja.
1. Testo
Testo za upognjence je tekoče, kakor za biskvit. Dobimo ga tako, da najprej stehtamo cela jajca brez lupine. Potem dodamo sladkor za težo štirih jajc in moko za težo treh ali štirih jajc ter dobro spenimo. Z več moke dobimo bolj gosto testo, da so potem upognjenci bolj čvrsti in pri zvijanju velikokrat prehitro razpokajo. Takšno je primernejše za majhne janeževe »poljubčke«, ki jih ne upogibamo.
Komur so všeč večji in tanjši upognjenci, posebej rahlo hrustljavi, naj izbere recept s količino moke za težo treh celih jajc in kupčke testa na pekaču vedno še malce splošči. Testo se med peko sicer res nekoliko razvleče, a vseeno ne toliko, da bi bili zadovoljni. Pomagamo si z žličko, ki jo prej pomočimo v vodo.
2. Pečemo brez peki papirja
Janeževi upognjenci so redka izjema piškotov, za katere na pekaču ne smemo uporabiti papirja za peko. Ni dober, piškoti se nanj primejo oziroma se med pobiranjem s pekača stisnejo, zmečkajo, kar ni lepo. Včasih so gospodinje uporabljale čebelji vosek, s katerim so pred peko namazale pekač. Menda ga je še vedno mogoče dobiti pri čebelarjih in menda se potem iz pečice vijejo omamne medene dišave. Nisem poskusila. Meni zadošča maslo ali margarina, ki jo na debelo namažem na pekač in poprašim z moko. Po vsaki peki z lopatico odstranim drobtinice in po potrebi dodatno namastim in poprašim z moko, sicer se začnejo piškoti prijemati in jih zlepa ne spravim s pekača.
3. Upogibanje
Pečene piškote je treba zviti, upogniti. Za kaj takega ne potrebujemo čarobne paličice, temveč kozarce, valjarje, ožje steklenice, ročaj kuhalnice, plitev krožnik ali kaj podobnega, in delati hitro. »Če sem zamudila pol minute, je namesto upognjenca nastal polomljen piškot,« se spominja mlada kuharica svojih prvih poskusov. Tile janeževi upognjenci so eni prav posebni piškoti, ki obudijo spomine in na obraz privabijo nasmeh.
Koristen nasvet: piškote čim prej shranimo v pločevinasto škatlo, da ostanejo hrustljavi, saj se drugače hitro zmehčajo. Tako shranjene lahko naredimo tudi na zalogo, kadar nam ostaja večja količina jajc.
Osnovni recept za 45–50 piškotov
- 4 jajca
- za težo 4 jajc sladkorja (približno 200 g)
- za težo 3 jajc moke (približno 150 g)
- žlica ruma
- semena janeža
- po želji kot dodatek: cimet, limonova lupinica, vanilja
Priprava
1 Najprej stehtamo tri cela jajca brez lupine in si težo zapišemo na list. (Zelo priporočam!) Nato dodamo še eno jajce in si zapišemo tudi to težo. Za težo treh jajc si v posodico natehtamo moke, v drugo pa za težo štirih jajc sladkorja.
2 V posodo k jajcem stresemo sladkor in začnemo stepati z električnim mešalnikom. Stepamo minuto ali dve, nato prilijemo rum in stepamo še minuto, da zmes naraste in se sladkor raztopi.
3 Nato v zmes postopno presejemo moko in jo vmešamo v testo z dvigovanjem metlice kakor za biskvit.
4 Pečico segrejemo na 200 stopinj. Hitro si tudi pripravimo pekač – namažemo ga z maslom ali margarino in potresemo z moko. Če se odločimo za čebelji vosek, je treba pekač prej ogreti in ga potem namazati pred vsako peko.
5 Na namaščen pekač z žlico vlivamo kupčke testa. Pomagamo si z žličko. Vlivamo dovolj narazen, saj se testo takoj razleze.
6 Testo med peko naraste, zato vsak krogec sploščimo z žličko, če želimo tanjše upognjence. Če se testo preveč oprijemlje žličke, jo na hitro pomočimo v skodelico z vodo in otresemo. Nazobčan rob naj ne vzbuja skrbi, saj se bo med peko poravnal.
7 Na testo bogato potresemo janeževa semena in pekač postavimo v ogreto pečico. Pečemo na sredini pečice približno 7–10 minut, odvisno od debeline piškotov. Počakamo toliko časa, da rob krepkeje porjavi in rahlo porjavi tudi površina. Da so piškoti naslednji dan lepljivi in mehki, je velikokrat posledica tega, ker smo jih premalo zapekli.
8 Pripravimo si kozarce, valjar, globok krožnik, steklenico. Pravkar pečen piškot z lopatico poberemo s pekača, ga primemo in vstavimo v kozarec, položimo na valjar ali steklenico in rahlo povaljamo na njem, ali previdno postavimo ob rob globokega krožnika. (A le, če ima visoko dvignjen rob, drugače so upognjenci zelo zviti.) Vedno tako, da se zvije navznoter spodnji del, kjer ni janeža. Po približno pol minute se piškot dovolj ohladi, otrdi in ga lahko prestavimo na mrežico, da se ohladi do konca. Nato vzamemo nov vroč piškot in upogibanje ponovimo še s tem. Potrebujemo toliko prostora za zvijanje, da hkrati upogibamo kakih šest piškotov. Če smo prepočasni in so preostali na pekaču že otrdeli, jih znova postavimo v pečico za nekaj sekund, da se zmehčajo.
Priporočamo še: Kako na najbolj enostaven način odrezati ravno dovolj peki papirja in obložiti pekač
Fotografije Krištof Koman
Datum Objave: 16.6.2021 ob 13:06