Odprta Kuhinja

Domača sirnica z naše kuharske delavnice

Domača sirnica z naše kuharske delavnice (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Recept, ki udeležence našega tečaja vlečenega testa vsakič znova navduši.

»Sirnica oziroma bosanska pita s skuto, ki ji Slovenci radi rečemo kar burek – čeprav praviloma to ime nosi le pita z mesnim nadevom –, je nedvomno zelo priljubljena jed,« se strinja Jasmina Pirnar Krope (Yaska), ki na naših kuharskih delavnicah deli svoje znanje. Tokrat smo se z njo ponovno urili v vlečenem testu, na delavnici pa je nastala tudi sirnica, ki naše tečajnike vsakič znova očara. 

Jasmina Pirnar Krope - Yaska (Foto: Sonja Ravbar)
Jasmina Pirnar Krope - Yaska (Foto: Sonja Ravbar)

Največja skrivnost je v doma pripravljenem vlečenem testu, imenovanem jufka, izjemnega pomena za okus pa so tudi kakovostne sestavine, predvsem skuta, ki naj bo nepasirana in polnomastna, nam je svetovala Jasmina.

Ker je pred nami čas druženja, je ta recept kot naročen za vse, ki želijo najdražje pocrkljati z doma pripravljenimi jedmi. Verjetmite nam, tole bo uspešnica.

Skutni nadev za sirnico (Foto: Sonja Ravbar)
Skutni nadev za sirnico (Foto: Sonja Ravbar)

Pred peko sirnico še enkrat premažemo z oljem. (Foto: Sonja Ravbar)
Pred peko sirnico še enkrat premažemo z oljem. (Foto: Sonja Ravbar)

Sestavine

Za pekač premera 26 do 28 cm.

Vlečeno testo

  • 300 g gladke moke (tip 500)
  • žlica olja
  • 150 ml tople vode
  • žlička soli
  • nekaj žlic olja za premaz testa

Nadev

  • 500 g polnomastne nepasirane skute
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1 jajce
  • 1,5 žličke soli
  • rastlinsko olje za premaz

Priprava

  1. Pečico ogrejemo na 220 stopinj.
  2. Pripravimo vlečeno testo kot v tem našem video prispevku.
  3. Nadev: v posodi zmešamo skuto, kislo smetano, jajce in sol, premešamo in razdelimo na 4 enake dele ter postavimo na stran.
  4. Nadev naložimo po kupčkih, 2–3 centimetre od roba oziroma po celotni dolžini daljšega roba.
  5. Testo raztegnemo na gladki delovni površini, ki smo jo naoljili. Prav tako naoljimo roke. Trik, kako to naredite najbolj preprosto, smo v video obliki objavili TUKAJ.
  6. Nadev naložimo po kupčkih, 2–3 centimetre od roba oziroma po celotni dolžini daljšega roba.
  7. Nato nenadevani (spodnji) del testa zapognemo čez nadev in z rokami testo »zarolamo« v štrukelj.
  8. Pekač namastimo in pripravljeni štrukelj zavijamo v polža od sredine navzven.
  9. Enako ponovimo še s preostalim testom.
  10. Pečemo na spodnji rešetki pečice, in sicer nekako 35–40 minut, dokler ni sirnica po vrhu zlato rjavo zapečena.

Pečeno sirnico samo še razrežemo in si privoščimo še mlačno. Še najraje s hladnim jogurtom. (Foto: Sonja Ravbar)
Pečeno sirnico samo še razrežemo in si privoščimo še mlačno. Še najraje s hladnim jogurtom. (Foto: Sonja Ravbar)

Veselje ob zaključku, ko smo iz pečice potegnili še slastno sirnico. (Foto: Sonja Ravbar)
Veselje ob zaključku, ko smo iz pečice potegnili še slastno sirnico. (Foto: Sonja Ravbar)

Priporočamo še: Najboljši carski praženec (šmorn): majhen korak, ki vse spremeni

Datum Objave: 15.11.2024 ob 09:11

Več iz te teme:

Ljubljanske mlekarnebureksirnicaMu Cuisine

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja