Domača sirnica z naše kuharske delavnice
»Sirnica oziroma bosanska pita s skuto, ki ji Slovenci radi rečemo kar burek – čeprav praviloma to ime nosi le pita z mesnim nadevom –, je nedvomno zelo priljubljena jed,« se strinja Jasmina Pirnar Krope (Yaska), ki na naših kuharskih delavnicah deli svoje znanje. Tokrat smo se z njo ponovno urili v vlečenem testu, na delavnici pa je nastala tudi sirnica, ki naše tečajnike vsakič znova očara.
Največja skrivnost je v doma pripravljenem vlečenem testu, imenovanem jufka, izjemnega pomena za okus pa so tudi kakovostne sestavine, predvsem skuta, ki naj bo nepasirana in polnomastna, nam je svetovala Jasmina.
Ker je pred nami čas druženja, je ta recept kot naročen za vse, ki želijo najdražje pocrkljati z doma pripravljenimi jedmi. Verjetmite nam, tole bo uspešnica.
Vas zanima udeležba na katerem od naših kuharskih tečajev? Kmalu bomo objavili seznam za leto 2025, letos pa je nekaj prostih mest še na fantastični pečenki Wellington. Več TUKAJ.
Sestavine
Za pekač premera 26 do 28 cm.
Vlečeno testo
- 300 g gladke moke (tip 500)
- žlica olja
- 150 ml tople vode
- žlička soli
- nekaj žlic olja za premaz testa
Nadev
- 500 g polnomastne nepasirane skute
- 3 žlice kisle smetane
- 1 jajce
- 1,5 žličke soli
- rastlinsko olje za premaz
Priprava
- Pečico ogrejemo na 220 stopinj.
- Pripravimo vlečeno testo kot v tem našem video prispevku.
- Nadev: v posodi zmešamo skuto, kislo smetano, jajce in sol, premešamo in razdelimo na 4 enake dele ter postavimo na stran.
- Nadev naložimo po kupčkih, 2–3 centimetre od roba oziroma po celotni dolžini daljšega roba.
- Testo raztegnemo na gladki delovni površini, ki smo jo naoljili. Prav tako naoljimo roke. Trik, kako to naredite najbolj preprosto, smo v video obliki objavili TUKAJ.
- Nadev naložimo po kupčkih, 2–3 centimetre od roba oziroma po celotni dolžini daljšega roba.
- Nato nenadevani (spodnji) del testa zapognemo čez nadev in z rokami testo »zarolamo« v štrukelj.
- Pekač namastimo in pripravljeni štrukelj zavijamo v polža od sredine navzven.
- Enako ponovimo še s preostalim testom.
- Pečemo na spodnji rešetki pečice, in sicer nekako 35–40 minut, dokler ni sirnica po vrhu zlato rjavo zapečena.
Mu Cuisine za ustvarjalnost v kuhinji!
Izdelki Mu Cuisine so ustvarjeni za kuhanje, spodbujajo domišljijo, radovednost in eksperimentiranje. Visoka kakovost izdelkov in tradicija v vaš dom prinašata užitek tako pri kuhanju kot pri obedu.
Povezava vodi na spletno stran oglaševalca.
Priporočamo še: Najboljši carski praženec (šmorn): majhen korak, ki vse spremeni