Odprta Kuhinja

Poletna pica brez peke obstaja in naredimo jo v manj kot 10 minutah

Tudi poleti lahko pripravimo slastno pico - brez pečice. FOTO: nautiluz56/Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
A+   A-
Ko termometer skoči čez trideset in se kuhinja spremeni v savno, se nam še zdaleč ne ljubi prižigati pečice. Ampak priznajmo – želja po pici ne izgine nikoli, pa naj bo poletje, zima ali karkoli vmes.

Na srečo obstaja rešitev, ki je hitra, preprosta in naravnost briljantna: poletna pica iz ponve. Ja, prav ste prebrali. Pica, pripravljena brez peke, brez kvasa, brez dolgega vzhajanja – in vse to v manj kot desetih minutah. Idealna za vroče dni, ko želimo nekaj toplega, hrustljavega in sira polnega, a brez toplotnega udara v kuhinji.

Osnova: kaj uporabimo namesto testa?

Pri poletni pici iz ponve ne kompliciramo. Kot podlago lahko uporabimo:

  • tortiljo (klasično ali polnozrnato),
  • tanek naan,
  • lavash,
  • ali celo debel kos kruha ali ciabatte (za bolj "rustikalno" verzijo).

Naše pravilo: naj bo tanek, rahlo elastičen in pripravljen, da postane hrustljav v minuti ali dveh.

Postopek, ki nas reši pred vročino:

  1. Na suhi ponvi segrejemo tortiljo ali drugo osnovo – približno 1 minuto na srednjem ognju, da postane spodaj malce hrustljava.
  2. Obrnemo jo, da obložimo že popečeno stran.
  3. Dodamo omako (paradižnikova, pesto, kisla smetana...),
  4. Čez položimo še eno plast tortilje.
  5. Znova dodamo paradižnikovo omako in posujemo z naribanim sirom in dodatki po izbiri.
  6. Ponev pokrijemo s pokrovko in segrevamo še 3–4 minute, da se sir stopi, spodnja plast pa lepo zapeče.
  7. Postrežemo takoj – najbolje kar na leseni deski, z dodatkom svežih listov bazilike.

V manj kot 10 minutah lahko pripravimo pico, ki je prav tako slastna, kot tista prava. FOTO: bobakphoto/Getty Images/iStockphoto
V manj kot 10 minutah lahko pripravimo pico, ki je prav tako slastna, kot tista prava. FOTO: bobakphoto/Getty Images/iStockphoto

Ideje za obloge, ki očarajo

Poletna pica je popolna priložnost za ustvarjalnost, za vsak slučaj pa smo vam pripravili nekaj idej, s katerimi zadenemo žebljico na glavico:

  • Klasična margarita: paradižnikova omaka, mocarela, sveža bazilika
  • Pica z breskvami: kisla smetana, tanko narezane breskve, mocarela, med, timijan
  • Mediteranska: pesto, feta, olive, sušen paradižnik, rukola
  • Zelenjavna bomba: popečene bučke, paprika, čebula + sir po izbiri
  • Pica za zajtrk: jajce, sir, šunka ali pečeni šampinjoni

In če imamo air fryer?

Tudi super! Poletna pica v air fryerju je še ena hitra možnost brez pečice:

  • V košaro položimo tortiljo (če je treba, jo prerežemo na pol). Dodamo omako in obloge - po istem vrstnem redu, kot smo zapisali zgoraj.
  • Pečemo pri 180 °C približno 5–6 minut – dokler se sir ne stopi in rob ne postane hrustljav.
  • Postrežemo s svežo solato in ledenim čajem – popoln poletni obrok.

image_alt
Zakaj kruh poleti hitreje postane gumijast? Tu so 3 rešitve, ki dejansko delujejo

Datum Objave: 29.6.2025 ob 06:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: