Poletna torta s skrivno sestavino za najbolj sočen biskvit

Ko se lotimo peke torte, vedno sanjamo, kako mehak in sočen biskvit bomo dosegli. S to sestavino pa se nam bo želja prav zares uresničila.

Smo vam rekli, da je pri bučkah, tej zelenjavi, ki poleti zares kraljuje na naših jedilnikih, vedno kakšna nova ideja, ki nas preseneti! Pripravljali smo že sladke kolače z bučkami, ampak bili so bolj preprosti – tole pa je polnokrvna torta. Sočna, osvežilna in zanimiva, iz sestavin, ki jih je poleti v izobilju. Še na to smo mislili, koliko bezgovega sirupa ste pri­pravili – tudi tega boste lahko uporabili. Skratka: ko imate moč za kulinarično ustvarjanje, bo tale sodobna torta vredna, da postane kraljica ne samo dneva, ampak celega poletnega vikenda.

Torta z bučkami, borovnicami in bezgovim sirupom

Za dva tortna obroča s premerom 20 cm.

  • 3 jajca
  • 50 g olja
  • 100 g sladkorja
  • žlička vaniljevega izvlečka
  • sok in lupinica 1 limone
  • 230 g naribanih in dobro odcejenih bučk
  • 360 g mehke moke
  • ščep soli
  • žlička pecilnega praška
  • 1/4 žličke sode bikarbone
  • 380 g ameriških borovnic

Krema

  • 230 g kremnega sira
  • 110 g grškega jogurta
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 80 g maskarponeja
  • 1 dl sladke smetane
  • žlička vaniljevega izvlečka
  • žlica limonovega soka
  • limonova in limetina lupinica
  • 1 dl vode
  • 1 dl bezgovega sirupa

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Tortna modela namastimo po obodu, spodaj obložimo s papirjem za peko.

2. Z električnim mešalnikom gladko stepemo cela jajca in dodamo sladkor. Ko zmes naraste in postane puhasta, dodamo olje, vaniljo, sok in lupinico limone. Ročno vmešamo še naribane bučke.

3. V posodi zmešamo moko, sol, pecilni prašek in sodo bikarbono ter zmes postopoma ročno dodajamo mokri mešanici.

4. Testo razdelimo na dva dela in vlijemo v tortna modela. Povrhu posujemo še borovnice.

5. Biskvita pečemo v ogreti pečici 20 minut. Ali je pečeno, preverimo z zobotrebcem. Vzamemo ju iz pečice in počakamo 10 minut, da se malo ohladita. Če je nastala izboklina, jo obrežemo, za dokončanje torte potrebujemo ravna oblata.

6. Krema: ko se biskvita ohlajata, gladko stepemo kremni sir, maskarpone, sladkor, vaniljo in limonov sok. Zmesi nato dodamo še grški jogurt ter lupinico limone in limete. Sladko smetano stepemo in jo ročno vmešamo v mlečno kremo.

7. Postavimo v hladilnik za 30 minut.

8. Pomešamo 1 dl vode z 1 dl bezgovega sirupa in navlažimo biskvita.

9. Polovico kreme porabimo za nadev med biskvitoma, preostalo za premaz zgornje površine in oboda ter okrasitev.

Priporočamo še: Nedeljska sladica: hitra čokoladna torta brez moke z malinami

Priprava jedi: Neli Selan in Eva Smuk/BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed