Odprta Kuhinja

Popolni fokača sendviči

Odpri galerijo
A+   A-
Ta vrsta italijanskega kruha, ki ga nekako kar »nalijemo« v pekač, nima sezone in ljudje jo, slišimo, veliko pripravljajo zdaj, ko si krajšajo čas tudi s kuhanjem.


Sestavine



  • 600 g bele pšenične moke tip 500

  • 20 g svežega kvasa

  • 4,3 dl mlačne do tople vode

  • 3 žlice oljčnega olja

  • 8 g soli


Premaz

  • 4 žlice oljčnega olja

  • 6 žlic mlačne do tople vode

  • rožmarin, timijan

  • po želji grobo mleta morska sol


Nadev

  • 200 g češnjevih paradižnikov

  • 2–3 stroki česna

  • 2 žlici oljčnega olja, sol, poper

  • mocarela

  • črne oljke

  • po želji lahko dodamo tudi kapre, inčune


Priprava


1. Moko presejemo oz. razrahljamo. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo vodo in nadrobimo kvas, narahlo premešamo z vilicami in pustimo stati 10 minut.

2. Dodamo 3 žlice oljčnega olja in ob rob sol.

3. Približno 5 minut mešamo s kuhinjskim robotom ali električnim mešalnikom z nastavkom za testo, nato preložimo na delovno površino in zamesimo fino gladko, mehko in prožno testo.

4. Med gnetenjem se vzdržimo dodajanja moke, oziroma če je že treba, smo z njo »varčni«.

5. Hlebček testa preložimo v rahlo naoljeno posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut.

6. Pekač obložimo s peki papirjem. Roke si pomokamo, da se nam testo ne bo prijemalo.

7. Testo preložimo na pekač in ga nežno raztegnemo do robov. Premažemo ga z mešanico oljčnega olja in vode. Pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 30 minut.

8. Prst pomočimo v vodo in z njim v testo naredimo globoke vdolbine. Testo še enkrat premažemo z mešanico olja in vode, pokrijemo in pustimo vzhajati še 5–10 minut. Pred peko testo posujemo z rožmarinom in timijanom.

9. Fokačo pečemo v pečici, segreti na 200–220 stopinj, na spodnji rešetki, 20–25 minut. Vročo pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se skorjica malce zmehča.

10.Češnjeve paradižnike narežemo na majhne koščke in jim primešamo stisnjene stroke česna, oljčno olje, sol in poper. Fokačo obložimo s pripravljenimi paradižniki, mocarelo in oljkami ter pokapamo še z nekaj oljčnega olja.
Datum Objave: 10.8.2023 ob 10:08

Več iz te teme:

fokačanadevoljkefokača sendvičipremaz

Naročite se na e-novice:

Tamara Ružić
Tamara RužićHej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami.