
Slastna ribica za prste obliznit.
Priprava: 5 minut; čas peke: 20–25 minut.
Sestavine
– 3–4 očiščene cele postrvi
– 250 g paradižnika češnjevca
– peteršilj, drobnjak
– pol žličke soli
– olje za peko
Priprava
1. Peteršilj in drobnjak drobno sesekljamo. Pomešamo s soljo.
2. Pečico vklopimo na 200 stopinj. Pekač naoljimo.
3. Očiščene postrvi oplaknemo, dobro osušimo. Trebušno votlino in zunanjost ribe natremo z zeliščno solno mešanico.
4. Ribe položimo na pekač, poškropimo z oljem in pekač porinemo v segreto pečico. Pečemo 10 minut.
5. Medtem na polovico prerežemo češnjevce. Pekač vzamemo iz pečice, od ribah naložimo paradižnik, po potrebi znova poškropimo z oljem in pekač vrnemo v pečico za 10–15 minut, odvisno od velikosti rib. Riba je pečena, ko zrklo povsem pobeli in plavuti zlahka odstranimo iz mesa.
6. Pečeno postrv ponudimo s kuhanim krompirjem z blitvo, bogato odišavljenim s česnom in maslom. Zraven se poda še kumarična solata z jogurtom.
Namig: Če vam bo ostalo nekaj ribe, jo očistite, odstranite vse kosti, kožo. Čisto pečeno meso pretlačite z vilicami, dodajte malo olja ali kisle smetane, po potrebi začimbe po okusu. Dobili boste odličen namaz.
Nasvet: Ostanke pečenega ribjega mesa lahko uporabite tudi v paradižnikovi juhi, v rižoti ali omaki za testenine.
Naslovna fotografija: Getty Images