Pozabite na quiche, nov trend so krompirjeve pite
Pite so ena tistih dobrot, ki se je vedno razveselimo, ko se znajde na sredini mize. Pa naj bo sladka ali slana. Prvi quiche naj bi bil quiche lorraine, imenovan po regiji na severovzhodu Francije. Tradicionalni quiche. Tradicionalni recept, sestavljen iz testa, jajc, smetane in slanine, tako dobro deluje, da je ostal nespremenjen vse do danes, seveda pa je ta slana pita skozi leta dobila tisoč in eno sestrsko različico. Celo takšno brez jajc!
A tokrat se ne bomo poigravali z menjanjem sestavin v nadevu. Zamenjali bomo testo in ga, čeprav bolj enostavno skoraj ne gre, še bolj poenostavili. Namesto, da bi zamešali moko, maslo, jajce in vodo, bomo gnetenje povsem preskočili in za podlago uporabili kuhan krompir. Verjetno si mislite, da v resnici pripravljamo neke vrste musako, a ne sklepajmo prehitro. Prepričani smo, da krompirja v pekaču še niste spekli na takšen način. Tokrat ga bomo namreč zmečkali, tako da bomo uporabili kar čisto navadni kozarec.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 600 g kisle smetane
- 3 rdeče čebule
- 200 g slanine v kockah
- 100 g sira po izbiri
- sesekljana mlada čebula
Priprava
- Krompir operemo, skuhamo do mehkega in ga olupimo. Slanino popražimo.
- Pečico vključimo na 200 stopinj.
- Krompir zložimo v pekač, solimo in s kozarcem močno pritisnemo k podlagi pekača, da dobimo podobno obliko, kot če bi imeli opravka s testom. Krompir dobro zmečkamo, da so robovi višji od podlage, gomolji pa med seboj dodobra sprijeti.
- Nato pito nadevamo. Obložimo jo s kislo smetano in prekrijemo z narezano rdečo čebulo ter kockami slanine, ki smo jih prej popražili v ponvi. Nato vse skupaj prekrijemo še z ribanim sirom in postavimo v pečico.
- Pečemo približno 20 minut. Ko je pita pečena, jo potresemo s sesekljano mlado čebulo in postrežemo kot prilogo ali glavno jed.