Pražen krompir, ki vedno navduši

Za domačo uporabo rahlo prilagojen uradni recept Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.

Za štiri. Čas praženja: 20–30 minut.

Sestavine

– 1 kg krompirja, 2 rumeni čebuli
– 2–3 žlice svinjske masti, pest suhih ocvirkov, sol

Priprava

1. Krompir v lupini najprej dobro operemo in očistimo vse nesnage. Kuhat ga damo v osoljeno mrzlo vodo. Pazimo, da je vode dovolj – za dva prsta (kazalec in sredinec skupaj) nad krompirjem. Ko zavre, tako kuhamo približno 25 minut. Ko je krompir kuhan, odlijemo vodo in počakamo, da se ohladi po naravni poti.

2. Zdaj ga lahko začnemo lupiti. Odstranimo vso lupino in vsa očesca, pike ter morebitne druge nepravilnosti. Krompir režemo na kolobarje, debele kake 3 mm.

3. Na ponvi razpustimo svinjsko mast, in ko se nežno ogreje, nanjo vsujemo pravilno obdelano čebulo (nalistkano), dodamo kanček soli. Ko pražilec ugotovi, da je čebula dobila pravilno zlato rumeno barvo, je čas, da se čebula in krompir oženita. Krompir enakomerno razporedimo po ponvi, počakamo, da začne dobivati zlato rumeno skorjico – vmes skrbno preverjamo, kaj se dogaja na spodnji strani –, nakar se začne najpomembnejši del priprave. Krompir začnemo z lopatko nežno obračati in prelagati.

4. Ko se obred praženja približuje koncu, enakomerno po vsej površini posolimo, nato se ponovi nežno obračanje in prelaganje. Krompirja ne smemo tlačiti in mečkati!

5. Pred začetkom »svatbe« se jed oplemeniti z ocvirki v zapovedani količini, pražilec ga še enkrat z lopatko obrne in preveri, ali je ves krompir enakomerno prepražen.

Pomembno: V ponvi ne sme biti zažgane čebule in bog ne daj zažganega krompirja. Nič manj pomembno: uradni pražilci DPK priporočajo za praženje krompir, ki je bil visoko ocenjen na uradnih ocenjevanjih sort, najprimernejših za praženje, npr. concordia, elfe, manitou, aluete, desire …

Fotografija: Špela Ankele

Preverite še: Pražen krompir z jurčki
Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed