Predjed z rdečo peso

Foto: Hana Splichal

Mlada rdeča pesa vam bo v tej izvrstni in pisani jedi še bolj všeč. Običajno je na prodaj skupaj z listi, ki jih nikar ne zavrzite, odlični so kot gomolj.

Sestavine za 2 osebi

4 manjši gomolji mlade rdeče
pese
sok pol limone
sol
kumina v prahu
oljčno olje
sladka blaga gorčica
žlička rjavega sladkorja muscovado
sveži listi koromača
lističi rdeče pese

Priprava

1 Gomolje odrežemo kakšnih pet centimetrov nad gomoljem. Najmanjše prihranimo za dekoracijo krožnika, druge, vsaj notranje, uporabimo v zeleni solati, smutiju ali rižoti. Gomolje operemo in okrtačimo, nikakor ne odrežemo korenine.

2 Rdečo peso kuhamo, v loncu na pritisk bo mlada drobna pesa kuhana v desetih minutah, sicer potrebuje dobre pol ure, pustimo, da se malo ohladi, nato pa še mlačno olupimo z rokami. Če je prav kuhana, bo tanka kožica zlahka odstopila.

3 Narežemo jo čim tanjše naravnost na krožnik, na katerem jo bomo postregli.

4 Za marinado v limonovem soku raztopimo sol, sladkor in kumino, nato pa prilivamo olje in nenehno mešamo z metlico, da se preliv zgosti. Dodamo fino nasekljane lističe koromača (brez stebla) in gorčico. Začimbe uporabimo po okusu. Prelijemo po še vedno topli rdeči pesi, razmažemo s čopičem po robovih rezin, da se ne osušijo, okrasimo z lističi rdeče pese in postavimo v hladilnik.

Ali ste vedeli: Listi mlade rdeče pese so užitni, celo zelo priporočljivi. Vsebujejo precej kalcija, zato bi jih bilo škoda zavreči. Rdeča pesa je v sorodu s špinačo in ima podobne hranilne snovi. Uživanje surove z listi vred pomaga pri razstrupljanju, vendar le, če je ekološko pridelana. Rdeča pesa, ki zraste na njivi, gnojeni z umetnimi gnojili, lahko vsebuje škodljive nitrate.

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana