Odprta Kuhinja

Preizkusili smo: sladoledi brez strojčkov

Banana Ice cream
Odpri galerijo

Saj ne, da nam ne bi povedali: v teoriji smo že vedeli, da obstaja cvetoč žanr domačih sladoledov, ki niso nobena »kunšt« in tudi nobenega strojčka ne potrebujemo, še najmanj pa takega za kakih petsto evrov. Nekaj litrov smetane in kondenziranega mleka pozneje lahko z vami podelimo svoje izkušnje. Če bi mi prej vedeli, kako to je ...
Na skrivaj vsi obožujemo recepte, ki imajo največ pet sestavin, in ti domači sladoledi, ki smo jih v potu svojega obraza preizkušali v minulih dneh, so natančno takšni. Tokrat smo pod drobnogled vzeli sladolede brez mešanja, angleško »no churn«.

Osnova je pri vseh enaka: dve skodelici smetane za stepanje, pločevinka sladkanega kondenziranega mleka, dve žlički vaniljeve arome, dobro pa je, da dodate tudi dve žlički žgane pijače, seveda take, ki se ujema z želenim okusom sladoleda. Potem ko imate na pultu zloženo to, vam manjka samo še nekaj: tisto, kar bo dalo sladoledni osnovi končni okus.

Recepti, ki smo jih preverili


Dva recepta iz nove kuharice Nigelle Lawson Pri moji mizi, ona je namreč kar precej znana prav po tej vrsti sladoleda: čokoladnega in slani karamel. Kot da osnovni recept ni dovolj preprost, smo našli celo takega, ki ga še poenostavlja in nam prihrani iskanje kondenziranega mleka po trgovinah: medenega.

Pripravili smo tudi osnovno izvedbo s trenutno najbolj aktualnim sadjem, breskvami, pa izbrskali smo si še enega slavnega kuharja, Yotama Ottolenghija, z njegovim robidovim receptom – potem pa se nam je zazdelo, da smo malo zašli, kajti Ottolenghi ga je kar precej zakompliciral, in smo raje izbrali še eno hudo poenostavitev: v osnovni recept smetana-kondenzirano mleko-vanilja smo zamešali zdrobljene piškote in še nekaj drugega prehranskega kiča, ki razveseli (samo) otroke.

Kaj pa okus?


Nesramno poln in kremast za tako malo dela, kot ga zahteva priprava. Sama bom vsaj tri uvrstila med svoje priljubljene recepte. Je pa res, da bodo ti sladoledi za marsikoga obupno presladki: pri nas nismo vajeni tipa sladkobe kondenziranega mleka.

Trije recepti, ki jih izbiram kot nekaj, kar vam lahko priporočim, so tile: absolutno medeni s smetano brez kondenziranega mleka. To je sladkost, ki je nam znana in je gurmanskega tipa, še posebno ker ta recept vključuje tudi jajčne rumenjake, tako da je sladoled zares kremast. Kljub sladkemu kondenziranemu mleku ta okus ni moteč v receptu za globoko čokoladni sladoled brez drame in pri slanem karamelu, oba sta Nigellina.

Prvi bo, po mojem bolj za moško populacijo, na slani karamel smo znano mahnjene ženske – pri obeh pa, sumim, je na delu fiziološko-psihološki mehanizem, ki kaže, kako okus deluje: močno sladke reči potrebujejo nekaj, kar odvrne pozornost, in pri čokoladnem je to nekaj malega ruma, pri karamelu, pri katerem se sicer močna sladkost pričakuje, pa seveda sol, ki je tako ali tako znana po tem, da dela čudeže v sladkih jedeh. Moja otroka bi vse tri moje predloge zavrnila in izbrala osnovnega z nadrobljenimi piškoti oreo. Dajmo jima čas ...

Sestavine  • Smetana


Kupili smo nekaj litrov sladke smetane, in sicer običajno dostopne znamke Mu. Tu vam česa posebnega ne moremo svetovati – vzemite tisto, s katero imate dobre izkušnje pri stepanju, vedno pa stepajte karseda ohlajeno, v čisti posodi, najbolje, da jo prej operete z mrzlo vodo in dobro osušite.
Preberite tudi: Presenečeni boste, kako ta sestavina izboljša stepeno smetano


  • Kondenzirano mleko


To potrebuje že nekaj več navodil: ti recepti vsi zahtevajo sladkano kondenzirano mleko, ki ni enako tistemu, ki ga lahko dobite v Hoferju, Sparu in Mercatorju in je namenjeno za kavo in nesladkano. Sladkano kondenzirano mleko je – zares sladko, zato sem ob tej priložnosti sklenila preveriti, ali je tudi med njimi kaka razlika. Po domače povedano: ali je katero manj sladko.

Tri različna imajo v Leclercu, kupila sem vsa tri, zato lahko zdaj zapišem: vsa so enakega okusa in, kar se nas tiče, zamenljiva. Najbolj se splača kupiti pločevinko, ki drži nekaj manj kot 400 ml, kajti to je količina, ki jo potrebujete za izvorni recept.

  • Vanilja


Vaniljo sem kupila v stekleni embalaži, s podnapisom naravna aroma, in bi se v sestavo poglabljala ob kaki drugi priložnosti.

Pripomočki


Potrebujete pokončni mešalnik za smetano, dodatno večjo posodo ter več manjših plastičnih ali kovinskih posod s pokrovom za shranjevanje. Če nimate pollitrskih, bo sladoled bolje zmrznil v široki in nizki.

Postopek


Recepti priporočajo različen vrstni red dodajanja sestavin, sama sem dva sladoleda, Nigellina, delala dvakrat, da bi ugotovila, ali je kakšna razlika glede na vrstni red sestavin. V nadaljevanju sicer povzemamo izvorne recepte, sama pa menim, da je vseeno najbolje takole: najprej temeljito stepite sladko smetano brez vseh dodatkov, do čvrsto stoječih vršičkov.

V drugo posodo prelijte kondenzirano mleko (teče počasi, kot med, in se je treba kar potruditi, da vse spravite iz konzerve). Dodajte mu vaniljo in žganico po izbiri ter krepko premešajte, da se poveže med seboj, in tu ne bo nobenih težav. Nato dodajte veliko žlico stepene smetane in premešajte, da malo razrahljate sicer težko strukturo.

Potem dodajte aromat, na primer na koščke narezane podušene breskve ali nadrobljene piškote, znova pomešajte in šele potem z lopatko dodajte preostalo smetano. Tako bo na koncu sladoledna krema zelo rahla in jo boste tudi lažje zajemali, ko bo zmrznjena. Vse to preložite v posode za zamrzovanje, zložite v zamrzovalnik in se veselite naslednjega dne, ko boste uživali v domačem sladoledu.

Priprava vam ne bi smela vzeti več kot deset minut, razen če se odločite za slani karamel. Ta namreč predvideva karamelizirano kondenzirano mleko, ki ga nisem našla v povprečni trgovini, prav tako ne dulce de leche, kar bi bilo ustrezno nadomestilo. Kako? Berite dalje ...

Tako lahko sami naredimo slani karamel


Lahko pa to sladko omako naredite sami, in sicer takole: v ponev s težkim dnom natresite približno 220 g sladkorja in toliko časa segrevajte, da se stali in svetlo rjavo karamelizira. Medtem v drugem lončku zavrite nekaj manj kot 2 dl sladke smetane. Ko sladkor karamelizira (samo na koncu pozor, hitro se zažge!), dolijte vrelo smetano. V ponvi bo dramatično zabrbotalo, vi vztrajno ves čas mešajte in po največ dveh minutah se bo povezalo v lepo tekočo kremo. Najbolje, da vmes še solite, kake pol žličke bi moralo zadostovati. Vendar: ta krema se mora ohladiti vsaj na sobno temperaturo, ne sme pa se strjevati, torej med čakanjem tu in tam malo pomešajte. Sama sem prvič smetano očitno vlila prevročo in karamel tudi stepala z mešalnikom, kar pomeni samo, da se mi je vse skupaj začelo ločevati in še malo, pa bi imela maslo.
Preberite še: Dejstva o pripravi domačega sladoleda

Zakaj ta tehnika deluje


Zato, ker pri zmrzovanju tega sladoleda ne nastajajo taki vodni kristali, ki bi jih bilo treba razbijati z mešanjem z vilicami vsako uro ali s strojčki za sladoled, ki počnejo prav to: hkrati ohlajajo zmes in razbijajo kristale, ki se tvorijo, da je na koncu sladoled tak, kot ga želimo – homogen in trden, hkrati pa se na jeziku takoj stali in ni enak kot pri granitah in sorbetih, pri katerih nas kristali ne motijo.

V industriji to dosežejo z emulgatorji, ki zagotovijo, da se kristali vode pravilno obnašajo. Tu zanje ni treba skrbeti, ker je na delu kondenzirano, to je zgoščeno mleko. Iz tega je nekdo že odpravil veliko količino vode. Za rahlost poskrbi stepena smetana, zato se je vredno potruditi, da v njej zadržimo čim več zraka, za dobro zmrzovanje pa je koristen tudi alkohol, ki kemijsko doseže za to, da je sladoled manj trd, ko ga vzamete iz skrinje. Lahko pa alkohol izpustite in potem sladoled pred strežbo pustite nekaj časa na sobni temperaturi.

Recepti brez strojčka, ki smo jih preverili


Medeni sladoled
Sladoled s slanim karamelom
Globoko čokoladen sladoled
Vaniljev sladoled s piškotkom
Datum Objave: 16.8.2019 ob 07:08

Več iz te teme:

sladoledpostopeksestavinedomač sladoledslani karamelsladoledi brez strojčka

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.