Preprosta krompirjeva juha s skrivno sestavino, ki jo boste jedli celo jesen

Takšna, ki pogreje v mrzlih dneh in dodobra okrepča prav vsaka lačna usta.

Tokrat bomo spet kuhali z eno najbolj osnovnih sestavin slovenske kuhinje, krompirjem. Navadno ga sicer pripravljamo kot prilogo, tokrat pa ga bomo postavili v središče. Zamešali bomo odlično krompirjevo juho, ki se nadvse prileže v hladnih jesenskih dneh, ko se temperature začnejo spuščati pod ničlo.

Ker krompir sam po sebi ni ravno aromatičen, juhi navadno dodajamo por. Tako bomo naredili tudi tokrat, dodatno pa jo bomo popestrili še s koromačem, ki ji doda prijetno sladkast priokus, hkrati pa poudari vse ostale sestavine. Seveda je vedno še malce prostora za eksperimentiranje. Poigrajte se s svežimi zelišči in jih sesekljane potresite po vrhu. Zagotovo pa nikoli ne morete zgrešiti, če za piko na i dodate še doma pripravljene krutone.

Sestavine

  • 800 g krompirja
  • 2 čebuli
  • 1 por
  • 1 koromač
  • 50 g masla
  • 1 l jušne osnove
  • sol
  • 100 g sladke smetane
  • sveže mlet poper
  • pol žličke majarona
  • štiri žlice kisle smetane za serviranje

Priprava

1. Krompir najprej olupimo in narežemo na majhne kocke. Sesekljamo čebulo, operemo in narežemo por. Očistimo in nasekljamo še koromač.

2. V loncu segrejemo maslo in prepražimo koščke čebule, proti koncu dodamo še por. Nato še koromač.

3. V lonec dodamo krompir in vse skupaj prelijemo z jušno osnovo. Kuhamo 20 minut. Nato s paličnim mešalnikom juho zmiksamo, a ne predolgo, da tekstura ne bi postala lepljiva. Po potrebi razredčimo z malo vode, če je juha pregosta.

4. Začinimo z majaronom, soljo in poprom, kuhamo še nekaj minut. Postrežemo z žlico kisle smetane in sveže pečenimi doma pripravljenimi krutoni.

Poizkusite še: Hitro jabolčno pecivo »na suho«, ki je hit vsake jeseni (VIDEO)

Fotografija: Christian-Fischer/Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed