Odprta Kuhinja

Preprosti piškoti, ki jih naredimo kar iz polente

Piškotke postrežemo s sladko smetano.
Odpri galerijo
A+   A-
Klasičen italijanski recept za sladkanje ob kavi ali čaju.



V sredozemskih krajih, kjer je tradicija uživanja koruze kar razširjena, imajo veliko sladic iz tega rumenega žita. Italijani so v tem pravi specialisti in z brskanjem po spletu lahko vsak najde na stotine receptov italijanskih kuharjev. V večini uporabijo koruzni zdrob – včasih instant, včasih tistega pravega, za daljše kuhanje, odvisno od časa kuhanja ali peke sladice. Načeloma za piškote, ki se pečejo le nekaj minut, uporabijo instant koruzni zdrob, za peciva, mafine in torte pa navadnega. Sladice iz zdroba so praviloma bolj grobe teksture. Če bi želeli finejšo, izberemo koruzno moko. A ne povsod, bolj pri kakšnih »kremah« in finih sladicah.

Recept je narejen za 40 piškotov; priprava 10 minut, počitek 1 uro, čas peke 8 minut.

Piškotke postrežemo s sladko smetano.
Piškotke postrežemo s sladko smetano.

Polentni piškoti



  • 250 g instant koruznega zdroba za polento

  • 100 g razmehčanega masla

  • 100 g sladkorja

  • 100 g pšenične bele moke

  • 2 jajci

  • 1 eko limona

  • ščepec soli

  • vrečka vaniljevega sladkorja

  • 1/2 žličke pecilnega praška


Priprava


1. Iz masla, moke, koruznega zdroba, sladkorja, vaniljevega sladkorja, pecilnega praška, soli, jajc, naribane lupinice cele limone in nekaj kapljic limonovega soka zgnetemo testo in pokritega pustimo 1 uro v hladilniku.

2. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

3. Iz ohlajenega testa oblikujemo kroglice velikosti oreha, sploščimo jih med dlanmi in polagamo na pekač, obložen s peki papirjem.

4. Pekač postavimo v pečico in spečemo, vendar pazljivo! Približno 8 minut bo kar dovolj, da rob piškotka rahlo porjavi.

Koristen nasvet: Piškote ponudimo ob čaju ali kavi. Za uživače pa so najboljši, če jih postrežemo s stepeno sladko smetano ali sladkanim maskarponejem.
Priporočamo še: Vodič po vrstah riža, ki jih je dobro poznati

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 9.1.2020 ob 14:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: