Presneto dobra čokoladna torta z robidami
Odpri galerijo
A+ A-
V najini kuhinji skoraj vsak teden nastane vsaj ena nova torta, na čakalnem seznamu pa jih imava kakšen ducat. Razumljivo je torej najino mnenje, da je treba kulinarično doživetje skleniti na najbolj ekstravaganten način – z bogato čokoladno torto.
Jagodičevje in čokolada gresta že tako s taco v taci, če pa pod njiju vtaknemo še legendarno sočen biskvit Hershey's, je formula za slastno torto popolna. Ta bogata čokoladna torta drznega značaja je od spodnje plasti navzgor vedno manj čokoladna in vedno bolj sadna.
Sestavine
Za pekač s premerom 26 cm.
Biskvit
- 200 g sladkorja
- 110 g moke
- 45 g grenkega kakava
- slaba žlička pecilnega praška
- slaba žlička sode bikarbone
- pol žličke soli
- jajce
- 120 ml mleka
- 60 ml olja
- žlička arome vanilje
- 120 ml vrele vode
Krema s temno čokolado
- 150 g temne čokolade
- 2 žlici sladkorja
- 300 ml smetane za stepanje
- 3 listi želatine
Krema z mlečno čokolado
- 200 g mlečne čokolade
- 3 listi želatine
- 300 ml smetane za stepanje
Krema z robidami
- 150 g robid
- 3 listi želatine
- 300 ml smetane za stepanje
- 2 žlici sladkorja
Robidov žele
- 300 g robid
- 3 listi želatine
- 3 žlice sladkorja v prahu
Priprava
1. Biskvit: priprava je nadvse preprosta – v eni posodi zmešamo vse suhe, v drugo pa vržemo vse mokre sestavine, razen vode. Mokre sestavine električno vmešavamo k suhim, dokler ne dobimo homogene zmesi.
2. Zavremo vodo in jo primešamo k masi.
3. Na dno pekača položimo papir za peko, vanj vlijemo testo in zarinemo v pečico, segreto na 180 stopinj.
4. Po približno 50–60 minutah živčnega postopanja po kuhinji je biskvit le nared. O tem se dodatno prepričamo z zobotrebcem, ki mora po vbodu v biskvit ostati suh.
5. Biskvit objamemo z obročem za torte, ki ga nato po notranji strani obdamo z acetatno folijo.
6. Krema s temno čokolado: temno čokolado nalomimo in jo skupaj s 50 ml sladke smetane raztopimo v kozici nad nizkim ognjem ali parno kopeljo.
7. S tepežem prepričamo preostanek smetane, da postane stepena smetana.
8. Želatino namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabrekne, nato jo ožamemo in vržemo k čokoladi. Nad nizkim ognjem mešamo, dokler se želatina popolnoma ne raztopi, nakar v kozico stresemo še sladkor. Dobljeno zmes ohladimo do mlačnega in k njej s spatulo nežno primešamo še stepeno smetano. Nežno čokoladno kremo zdaj vlijemo v tortni obroč in vse skupaj postavimo v hladilnik.
9. Krema z mlečno čokolado: postopek je nadvse podoben pripravi kreme s temno čokolado. Mlečno čokolado nalomimo in jo s 50 ml sladke smetane raztopimo v kozici nad nizkim ognjem ali parno kopeljo. Preostalo smetano prebutamo v stepeno smetano. Želatino namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabrekne, nato jo ožamemo in vržemo k čokoladi. Nad nizkim ognjem mešamo, dokler se želatina popolnoma ne raztopi. Dobljeno zmes ohladimo do mlačnega in k njej s spatulo nežno primešamo še stepeno smetano. Čokoladno kremo vlijemo v tortni obroč in vrnemo v hladilnik.
10. Krema z robidami: robide vržemo v kozico in jih zasujemo z 2 žlicama sladkorja v prahu. Kuhamo jih, da se razpustijo. Robidove peške so kar moteče, zato jih odstranimo s precejanjem. Precedimo jih s pritiskanjem žlice ob fino cedilo. Na cedilo vmes prilijemo nekaj žlic vode, da lažje pretlačimo robidovo pulpo. Če nas peške ne motijo, ta korak izpustimo.
11. Liste želatine namočimo v hladni vodi in jih ožamemo, ko nabreknejo.
12. Robidov pire vrnemo na ogenj in segrejemo. Vanj vržemo ožeto želatino in mešamo, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
13. Smetano stepemo do čvrstega.
14. Robidovo osnovo prelijemo v večjo posodo, in ko se ohladi do mlačnega, primešamo stepeno smetano.
15. Kremo prelijemo po torto, ki jo nato spet vrnemo v hladilnik.
16. Robidov žele: robide vržemo v kozico in jih zasujemo z 2 žlicama sladkorja v prahu. Kuhamo jih, da se razpustijo.
17. Peške odstranimo s precejanjem, če nas ne motijo, ta korak izpustimo.
18. Liste želatine namočimo v hladni vodi in jih ožamemo, ko nabreknejo.
19. Robidov pire vrnemo na ogenj in segrejemo. Vanj vržemo ožeto želatino in mešamo, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
20. Ko se robidov žele ohladi do mlačnega, ga prelijemo po vrhu torte.
21. Torto še zadnjič vrnemo v hladilnik, kjer naj čaka vsaj 6 ur, še raje pa kar vso noč.
Priporočamo še: Ljubke mini nizozemske palačinke, ki jih boste oboževali
Fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 3.3.2020 ob 07:03