Pri tej temperaturi pečice bo skorjica mladega krompirja najbolj hrustljava

Njive in vrtovi so te dni polni mladega krompirja, mi pa smo se ga seveda odločili pripraviti na najbolj priljubljen način – pečenega v pečici.

Stojnice na tržnicah se že šibijo pod težo mladega krompirja. In če imate to srečo, da ste ga vzgojili tudi sami, bo v prihajajočih dneh zagotovo pogosto na mizi. Na našem portalu ste lahko zasledili že kar nekaj receptov, ki jih z vami delimo malce nižje. Tokrat pa smo pripravili tudi novega in se hkrati ukvarjali predvsem z vprašanjem, na koliko stopinj Celzija segreti pečico, da bo krompirjeva skorjica kar se da hrustljava.

Skrivnost hrustljave skorjice

Pri mladem krompirju je olupek tako tanek, da ne potrebujemo nobene posebne tehnike, da bi postala hrustljava. Krompir le operemo in do suhega obrišemo ter ga postavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Tudi maščobe ne potrebujemo veliko. Vse skupaj le poškropimo z malce oljčnega olja ali kančkom stopljenega masla. Najbolj hrustljavo se bo krompir zapekel pri temperaturi 220 stopinj Celzija. Najbolje pa je, da pečico segrejemo, še preden vanjo potisnemo krompir.

Recept za mladi krompir z zelišči

Sestavine

  • 500 g mladega krompirja
  • 1 žlica provansalskih zelišč (mešanica rožmarina, bazilike, timijana …)
  • 3 stroki česna
  • 60 ml oljčnega olja
  • sol in poper

Priprava

1. Segrejte pečico na 220 stopinj Celzija. V veliko posodo stresite mladi krompir, v manjši pa zmešajte olje, zelišča, strt česen. Vsebino majhne posode nato zlijte v veliko in vse dobro premešajte.

2. Krompir stresite na pekač in ga enakomerno razporedite. Vse skupaj porinite v pečico in pecite, dokler krompir ni zlato rjavo pečen. Postrezite ga okrašenega s sveže sesekljanim peteršiljem in prelitega z nekaj kapljicami oljčnega olja.

Hrustljavo pečen mlad krompir
Na maslu pečen mlad krompir in korenje
Pečen mladi krompir na dva načina
Pečen mladi krompir s koromačem

Fotografija:  Rus32/Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana