Princeske

Po receptu babice Neli Selan. Se vedno obnese, le upoštevajte priporočila!

Sestavine

Testo

  • 250 g vode, 80 g masla, 170 g moke
  • 30 g gustina, sol, 5 jajc

Krema

  • 0,5 l mleka, vrečka vaniljevega pudinga
  • 200 g sladkorja, 50 g moke, 2 jajci

Priprava

1. Testo: v kozico damo vodo, ščepec soli in maslo. Medtem ko čakamo, da zavre – dokler se maščoba ne stopi, kuhamo na nizki temperaturi –, presejemo moko in jedilni škrob.

2. Ko se maslo stopi, povečamo temperaturo, da voda hitro zavre, in vanjo stresemo vso mešanico moke z gustinom ter na zelo nizki temperaturi ob mešanju kuhamo 2 do 3 minute, da dobimo homogeno zmes, ki odstopi od sten kozice: nekaj vode bo izparelo in testo se bo skuhalo.

3. Odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi do mlačnega. Potem drugo za drugim dobro vmešamo jajca.

4. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

5. Pripravimo pekač, obložen s papirjem za peko, in nanj brizgamo kupčke testa v velikosti oreha (kupčke lahko naredimo tudi kar z žlico). Paziti moramo, da jih brizgamo dovolj narazen, saj se med peko testo precej napihne.

6. Princeske pečemo 20 do 25 minut. Izredno pomembno je, da med peko pečice ne odpiramo, sicer se bo testo sesedlo.

7. Ohlajene princeske prerežemo.

8. Za kremo najprej ločimo jajci. Rumenjaka, pol sladkorja, moko in puding dobro zmešamo z 1 dl hladnega mleka, pazimo, da razbijemo vse grudice.

9. Preostalo mleko zavremo, nato ga odstavimo in vanj vmešamo pudingovo zmes. Vse skupaj nato vrnemo na kuhalno površino in na nizkem ognju kuhamo 7 minut. Če želimo, lahko vaniljevi kremi dodamo še burbonsko vaniljo in malo ruma.

10. Ko je krema kuhana, jo ohladimo do mlačnega, nato narahlo primešamo sneg, stepen iz beljakov in preostalega sladkorja. Nadevamo v dresirno vrečko in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.

11. Ko se krema ohladi, jo nabrizgamo v princeske. Po želji dodamo še stepeno sladko smetano, pokrijemo s kapicami in posujemo s sladkorjem v prahu.

Poizkusite še: Rahli biskvit

Fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed