Rahli biskvit

Pripravljen po tehniki tang mian: ni zapleteno niti posebno dolgotrajno.

Odličen biskvit, ki se kar stopi v ustih in ga boste spekli znova in znova. Ko ga enkrat preizkusiš, ga ne pozabiš!

Sestavine

  • 45 g moke tip 500, presejane
  • 35 g mleka, 35 g masla, 3 jajca
  • vaniljeva pasta po želji
  • 45 g sladkorja v prahu
  • 1/3 žličke vinskega kamna (ali podobna količina limonovega soka)

Priprava

1. Jajca ločimo: rumenjake damo v lonček, beljake v posodo stoječega mešalnika.

2. Pekač obložimo s peki papirjem, vsaj po dnu. Če imamo občutek, da bo puščal, ga obdamo še z alufolijo, da voda ne pride zraven ali testo ne izteka, kajti je redkejše od navadnega.

3. Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija, vanjo damo takoj tudi večji pekač z vodo.

4. V manjši kozici segrejemo maslo, dokler se ne začne rahlo peniti. Prelijemo ga v posodo z moko in hitro pomešamo z metlico, da nastane pasta. Potem prilijemo še mleko, v dveh delih, mešamo, da se tudi to poveže.

5. Če uporabljamo vaniljevo pasto, dodamo še to, potem pa rumenjake, drugega za drugim, vsakega temeljito vmešamo. Nastalo bo gladko, sijoče in bolj tekoče testo.

6. Pripravimo beljakov sneg: dokaj hitro po začetku mešanja dodamo vinski kamen ali limono in nadaljujemo, do mehkih vrhov, nato po malem dodajamo sladkor in stepemo do konca, do t. i. trdih vrhov.

7. Tretjino snega hitro, a nežno vmešamo k rumenjakovi zmesi, nato ponovimo še s preostalima tretjinama. V testu ne sme biti več belih otočkov. Nekajkrat treščimo s pekačem ob pult, da uidejo večji zračni mehurji.

8. Pekač damo v vodno kopel v ogreti pečici, verjetno bo plaval kot čolniček. Pečemo 10 minut na temperaturi 160 stopinj, zatem znižamo na 150 stopinj in pečemo še približno pol ure. Pečenost preverimo z zobotrebcem.

9. Kolač se mora popolnoma ohladiti v pekaču, lahko ga tudi obrnemo na glavo. Ko je ohlajen, ga vzamemo iz pekača in okrasimo/uporabimo po želji.

Poizkusite še: Sočen jogurtov kolač z borovnicami (VIDEO)

Fotografija: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed