Odprta Kuhinja

Pšenični kruh brez gnetenja

A+   A-
Iz litoželeznega lonca.



Za 15 kosov. Priprava: 15 minut, počivanje: 19 ur, peka: 40 minut. Na rezino: pribl. 85 kcal.

Sestavine


- 370 g pšenične moke (tip 550)
- pol žličke suhega kvasa, žlička soli
- in še litoželezen ali prevlečen pekač ali lonec s pokrovom (približno Ø 25 cm), moka za delo
Podrobneje o peki kruha v litoželeznem loncu pa tukaj.

Priprava


1. Moko, suh kvas, sol in 360 ml mlačne vode v veliki skledi z leseno kuhalnico na hitro zmešamo v gladko, židko testo. Prekrijemo ga s folijo za živila in pustimo najmanj 18 ur stati na sobni temperaturi. Potem postane zelo mehko in lepljivo.

2. Robove testa s kartico za testo večkrat preložimo navznoter. Kuhinjsko krpo na debelo pomokamo. Testo položimo na eno polovico krpe in robove testa znova preložimo navznoter. Nato ga velikodušno pomokamo in prekrijemo z drugo polovico krpe. Pustimo vzhajati na toplem približno uro.

3. Medtem pečico ogrejemo na 250 stopinj. V njej ogrejemo tudi pekač s pokrovom. Vzamemo ga iz pečice in vanj s kuhinjske krpe zvrnemo testo. Pokrijemo, postavimo v pečico na drugo vodilo od spodaj, pečemo pokrito 30 minut, nato še približno 10 minut nepokrito. S palčko preverimo, ali je kruh pečen. Če jo izvlečemo čisto, lahko kruh vzamemo iz pečice. Pustimo, da se malo ohladi, prekucnemo iz pekača in ohladimo na mrežici.

Recept in fotografija: knjiga Peka: Tako preprosto, ki je izšla pri Mladinski knjigi.
Preverite še: Tedenski jedilnik: hitri in poceni recepti za vsak dan
Datum Objave: 1.4.2019 ob 09:04

Več iz te teme:

kruh

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja