Odprta Kuhinja

Razpokančki z jabolki in orehi

Odpri galerijo
A+   A-
Zunaj hrustljave, znotraj pa mehke piškotne kepice, ki polepšajo nedeljsko popoldne ob skodelici čaja.


Razpokančki bodo bliskovito v pečici, da pa še z jabolki ne bo preveč dela, zaposlite najmlajše kuhinjske pomočnike. Pripravljeno brez jajc in masla. Tudi ohlajanja piškotne mase tokrat ni.

Razpokančki z jabolki in orehi



  • 200 g očiščenih jabolk

  • sok pol limone


Suhe sestavine

  • 200 g gladke moke

  • 2 žlički pecilnega praška

  • 60 g mletih orehov

  • 60 g koruznega škroba

  • ščepec soli

  • žlička in pol cimeta


Mokre sestavine

  • lupina velike limone

  • 80 g olja

  • 60 g vode

  • 50 g rjavega sladkorja


Dodatno

  • kristalni sladkor in sladkor v prahu


Priprava


1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

2. Jabolka olupimo in očistimo peščišč, narežemo na drobne kocke in pokapamo z limonovim sokom.

3. V večji posodi zmešamo suhe sestavine.

4. V drugo posodo damo mokre sestavine in sladkor. Dobro zmešamo z metlico, da se sladkor čim bolj raztopi.

5. Nato mokre sestavine prilijemo v posodo s suhimi in pomešamo s kuhalnico, le toliko, da se vse poveže. Ne mešamo preveč, da ne bodo piškoti zbiti. Na koncu primešamo še jabolka, ki smo jih prej oželi.

6. V dve široki skodelici natresemo obe vrsti sladkorja.

7. Iz piškotne mase z rokami oblikujemo kroglice. Jaz sem uporabila kar merico za pol žlice, to je nekje v velikosti manjšega oreha.

8. Vsako kroglico najprej povaljamo v kristalni sladkor, nato pa v sladkor v prahu. Skupaj prispevata k prav posebni glazuri, ki v pečici razpoka in poskrbi za značilen videz piškotov.

9. Kroglice odlagamo na obložen pekač za vsaj tri prste narazen.

10. Pečemo približno 17 minut.
Namig: Nastalo bo nekaj več kot 30 piškotov. Če ne boste vseh takoj pojedli, jih zaprite v pločevinasto posodo in hranite v hladnem prostoru največ tri dni. Ker so v njih jabolka, ne bodo ostali hrustljavi.

Priporočamo še: Košava prekmurka: preprosto pecivo z jabolki, makom in skuto, ki vam bo zelo všeč
Datum Objave: 14.10.2022 ob 10:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: