Razpokančki z jabolki in orehi
Odpri galerijo
A+ A-
Zunaj hrustljave, znotraj pa mehke piškotne kepice, ki polepšajo nedeljsko popoldne ob skodelici čaja.
Razpokančki z jabolki in orehi
- 200 g očiščenih jabolk
- sok pol limone
Suhe sestavine
- 200 g gladke moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 60 g mletih orehov
- 60 g koruznega škroba
- ščepec soli
- žlička in pol cimeta
Mokre sestavine
- lupina velike limone
- 80 g olja
- 60 g vode
- 50 g rjavega sladkorja
Dodatno
- kristalni sladkor in sladkor v prahu
Priprava
1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.
2. Jabolka olupimo in očistimo peščišč, narežemo na drobne kocke in pokapamo z limonovim sokom.
3. V večji posodi zmešamo suhe sestavine.
4. V drugo posodo damo mokre sestavine in sladkor. Dobro zmešamo z metlico, da se sladkor čim bolj raztopi.
5. Nato mokre sestavine prilijemo v posodo s suhimi in pomešamo s kuhalnico, le toliko, da se vse poveže. Ne mešamo preveč, da ne bodo piškoti zbiti. Na koncu primešamo še jabolka, ki smo jih prej oželi.
6. V dve široki skodelici natresemo obe vrsti sladkorja.
7. Iz piškotne mase z rokami oblikujemo kroglice. Jaz sem uporabila kar merico za pol žlice, to je nekje v velikosti manjšega oreha.
8. Vsako kroglico najprej povaljamo v kristalni sladkor, nato pa v sladkor v prahu. Skupaj prispevata k prav posebni glazuri, ki v pečici razpoka in poskrbi za značilen videz piškotov.
9. Kroglice odlagamo na obložen pekač za vsaj tri prste narazen.
10. Pečemo približno 17 minut.
Namig: Nastalo bo nekaj več kot 30 piškotov. Če ne boste vseh takoj pojedli, jih zaprite v pločevinasto posodo in hranite v hladnem prostoru največ tri dni. Ker so v njih jabolka, ne bodo ostali hrustljavi.
Priporočamo še: Košava prekmurka: preprosto pecivo z jabolki, makom in skuto, ki vam bo zelo všeč
Datum Objave: 14.10.2022 ob 10:10