Razpokančki z jabolki in orehi

Zunaj hrustljave, znotraj pa mehke piškotne kepice, ki polepšajo nedeljsko popoldne ob skodelici čaja.

Razpokančki bodo bliskovito v pečici, da pa še z jabolki ne bo preveč dela, zaposlite najmlajše kuhinjske pomočnike. Pripravljeno brez jajc in masla. Tudi ohlajanja piškotne mase tokrat ni.

Razpokančki z jabolki in orehi

  • 200 g očiščenih jabolk
  • sok pol limone

Suhe sestavine

  • 200 g gladke moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 60 g mletih orehov
  • 60 g koruznega škroba
  • ščepec soli
  • žlička in pol cimeta

Mokre sestavine

  • lupina velike limone
  • 80 g olja
  • 60 g vode
  • 50 g rjavega sladkorja

Dodatno

  • kristalni sladkor in sladkor v prahu

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

2. Jabolka olupimo in očistimo peščišč, narežemo na drobne kocke in pokapamo z limonovim sokom.

3. V večji posodi zmešamo suhe sestavine.

4. V drugo posodo damo mokre sestavine in sladkor. Dobro zmešamo z metlico, da se sladkor čim bolj raztopi.

5. Nato mokre sestavine prilijemo v posodo s suhimi in pomešamo s kuhalnico, le toliko, da se vse poveže. Ne mešamo preveč, da ne bodo piškoti zbiti. Na koncu primešamo še jabolka, ki smo jih prej oželi.

6. V dve široki skodelici natresemo obe vrsti sladkorja.

7. Iz piškotne mase z rokami oblikujemo kroglice. Jaz sem uporabila kar merico za pol žlice, to je nekje v velikosti manjšega oreha.

8. Vsako kroglico najprej povaljamo v kristalni sladkor, nato pa v sladkor v prahu. Skupaj prispevata k prav posebni glazuri, ki v pečici razpoka in poskrbi za značilen videz piškotov.

9. Kroglice odlagamo na obložen pekač za vsaj tri prste narazen.

10. Pečemo približno 17 minut.

Namig: Nastalo bo nekaj več kot 30 piškotov. Če ne boste vseh takoj pojedli, jih zaprite v pločevinasto posodo in hranite v hladnem prostoru največ tri dni. Ker so v njih jabolka, ne bodo ostali hrustljavi.
Priporočamo še: Košava prekmurka: preprosto pecivo z jabolki, makom in skuto, ki vam bo zelo všeč
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana