Rdeče zelje z rozinami

Tipična jesenska ali zimska jed, ki jo običajno postrežemo kot prilogo.

Dušeno rdeče zelje je zelo podobno belemu, čeprav ga praviloma malce sladkamo, se poda k slanim jedem, predvsem k pečenemu mesu, svinjski pečenki ali perutnini. Obvezno ga kisamo, z vinom ali kisom, ki bosta lepo dopolnila sladek okus. Osnovni recept lahko nadgradimo, zanimiv dodatek so rozine, ki jih kuhamo zadnjih petnajst ali dvajset minut, na koncu pa dodamo še orehe ali druge oreške. Jed nekoliko zgostimo s podmetom iz moke ali krompirjem, ki ga skuhamo posebej. K zelju ga postrežemo v kosih ali kot pire.

Rdeče zelje z rozinami, orehi in jabolki

Za 4 osebe.

  • 1 srednje velika glava rdečega zelja
  • 1 rdeča čebula
  • 2 kisli jabolki
  • 1 skodelica rozin
  • 1 skodelica orehov
  • sol, poper
  • kumina
  • 3 vejice svežega timijana
  • 1 dl rdečega vina
  • 1 žlica sladkorja
  • mleti muškatni orešček

Priprava

1. Zelje očistimo in naribamo. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, jabolka olupimo in naribamo.

2. V kozici segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo sladkor in med mešanjem pražimo, dokler ne karamelizira. Dodamo zelje in zalijemo z vinom ter približno 2 dl vode. Premešamo in zavremo, dodamo muškatni orešček in kumino, solimo in popramo, pri zmerni temperaturi kuhamo dvajset minut.

3. Dodamo naribana jabolka, timijan in rozine ter kuhamo še slabih dvajset minut.

4. Potresemo z orehi, premešamo in postrežemo.

Pripravila: A. K.
Fotografija: Sandra Westermann/Getty Images

Priporočamo še: Pozabite na palačinke ali šmorn, tukaj so češki tolki
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana