Odprta Kuhinja

Rdeče zelje z rozinami

Odpri galerijo
A+   A-
Tipična jesenska ali zimska jed, ki jo običajno postrežemo kot prilogo.


Dušeno rdeče zelje je zelo podobno belemu, čeprav ga praviloma malce sladkamo, se poda k slanim jedem, predvsem k pečenemu mesu, svinjski pečenki ali perutnini. Obvezno ga kisamo, z vinom ali kisom, ki bosta lepo dopolnila sladek okus. Osnovni recept lahko nadgradimo, zanimiv dodatek so rozine, ki jih kuhamo zadnjih petnajst ali dvajset minut, na koncu pa dodamo še orehe ali druge oreške. Jed nekoliko zgostimo s podmetom iz moke ali krompirjem, ki ga skuhamo posebej. K zelju ga postrežemo v kosih ali kot pire.

Rdeče zelje z rozinami, orehi in jabolki


Za 4 osebe.

  • 1 srednje velika glava rdečega zelja

  • 1 rdeča čebula

  • 2 kisli jabolki

  • 1 skodelica rozin

  • 1 skodelica orehov

  • sol, poper

  • kumina

  • 3 vejice svežega timijana

  • 1 dl rdečega vina

  • 1 žlica sladkorja

  • mleti muškatni orešček


Priprava


1. Zelje očistimo in naribamo. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, jabolka olupimo in naribamo.

2. V kozici segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo sladkor in med mešanjem pražimo, dokler ne karamelizira. Dodamo zelje in zalijemo z vinom ter približno 2 dl vode. Premešamo in zavremo, dodamo muškatni orešček in kumino, solimo in popramo, pri zmerni temperaturi kuhamo dvajset minut.

3. Dodamo naribana jabolka, timijan in rozine ter kuhamo še slabih dvajset minut.

4. Potresemo z orehi, premešamo in postrežemo.

Pripravila: A. K.
Fotografija: Sandra Westermann/Getty Images
Priporočamo še: Pozabite na palačinke ali šmorn, tukaj so češki tolki
Datum Objave: 4.11.2022 ob 12:11

Več iz te teme:

prilogejabolkarozinerdeče zeljeorehi

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja