Odprta Kuhinja

Recept za hot dog, ki je sprožil veliko zanimanja po svetu

Odpri galerijo
A+   A-
Trenutno je rastlinsko navdihnjeno kuhinjo obnorel carrot dog, korenčkov (hot) dog, ki poteši željo po klasični štručki z vročo hrenovko.


Odkar je hrana na rastlinski osnovi vedno bolj sprejeta, se pojavljajo novi kreativni recepti, s katerimi bi nadomestili tiste mesne jedi, ki so nam ljube iz preteklosti, ko še nismo razmišljali vegansko. Veganski hot dog je čisto preprosto pripraviti z vegansko hrenovko. Kljub dobremu približku so veganski hot dogi redko v ponudbi.

Korenček namesto hrenovke


Pred dnevi sem ga našla na meniju obiskane veganske restavracije. Razložili so mi, da ga imajo samo ob petkih, in še to ne vedno. Prav, bom nadaljevala svoje eksperimente. Namesto da bi industrijsko predelali stročnice v nekaj podobnega hrenovkam, lahko hrenovke nadomesti korenček. Ustreza po obliki in za silo celo po barvi, okus je sladek, prijeten, res pa ne spominja na hrenovke. Trik je, da je korenček mariniran v pravem razmerju slane sojine omake, sladkega javorjevega sirupa in kiselkastega paradižnikovega koncentrata. Vse tri sestavine imajo močen karakter, temno esenco, žameten okus, izrazito noto. Če temu dodam še tekoči dim, okus po dimljenem zapelje zgodbo daleč stran od tistega, kar poznamo kot okus navadnega korenčka.

Ta preobrazba korenčka mi je znana. Na podoben način sem pripravila dimljenega »lososa«. Zelo tanke rezine korenčka, narezane z lupilnikom za zelenjavo, sem blanširala in nato marinirala v algah, dimu in sojini omaki več dni. Rezultat je presenetil celo tiste, ki se izogibajo hrani na rastlinski osnovi. Menda je okus dimljenega korenčka na opečenem toastu z veganskim kremnim sirom neverjetno podoben originalu.

Zakaj bi se trudili za nadomestek? Največ gre za kreativnost, izziv, malo za hec in spremembo na jedilniku, ne nazadnje tudi zato, da zadovoljimo željo po tistih jedeh, ki vzbujajo prijetne spomine. Rastlinska hrana ima pred mesno kar dobre napovedi v prihodnosti.

Korenčkov hot dog


Za 4 osebe.

  • 4 štručke za hot dog

  • 4 enako dolgi korenčki

  • 50 ml sojine omake

  • žlica javorjevega sirupa

  • žlica paradižnikovega koncentrata (iz tube)

  • žlica tekočega dima (ni nujno)

  • gorčica (po želji)

  • vložena zelenjava (po želji)

  • majoneza (po želji)


Priprava


1. Korenčke ostrgamo in obrežemo na koncih tako, da bodo malce krajši od štručk. Izberemo korenčke, ki so enakomerne debeline po vsej dolžini. Za marinado gladko razmešamo sojino omako, javorjev sirup in paradižnikov koncentrat. Tekoči dim ni nujen, je pa zanimiva sestavina. Naredi poseben, globok okus, ki korenčke popolnoma spremeni.

2. Pripravimo široko, nizko kozico, v kateri bomo lahko kuhali korenčke, da bodo drug zraven drugega na dnu posode. Prelijemo jih z marinado in samo toliko vode, da so do dobre polovice v tekočini. Idealno je, da jih skuhamo v loncu na visok pritisk, tako je lahko še manj dodane vode, saj se kuhajo v sopari. Tako smo jih kuhali pet minut, v običajni kozici okoli petnajst minut. Skuhamo jih al dente: z vilicami jih lahko prebodemo, ampak čutimo, da so še čvrsti. Pustimo jih v posodi, da se ohlajajo kakšno uro. V vroči marinadi se še malo pokuhajo. Fino je, da jih vmes obrnemo, da se bodo enakomerno obarvali.

3. Preden hot dog sestavimo, korenčke pogrejemo v marinadi. V prerezani štručki jim dodamo gorčico, kar bo še poudarilo okus. Po želji hot dog dopolnimo z majonezo, vloženo zelenjavo, odlične so drobne čebulice ali rdeče kislo zelje. Ponudimo s pomfrijem iz sladkega krompirja.
Priporočamo še: 5 idej, kaj letos posejati na vrtiček za barvite krožnike
Datum Objave: 3.3.2023 ob 08:03

Več iz te teme:

brezmesne jedikorenjekorenčekhot dogkorenčkov hot dog

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja