Odprta Kuhinja

Recept za odličen carski praženec z rozinami

Homemade German Kaiserschmarrn Pancake with Raisins and Sugar
Odpri galerijo
A+   A-
Najboljše za Franca Jožefa, druga legenda pa pravi, da se je cesarjevemu kuharju ponesrečila palačinka. Kakorkoli že, jed je izvrstna. Poskusite ta recept!


Zgodbe o nastanku praženca


Praženec, carski, tudi cesarski praženec je klasična, svetovno znana avstrijska sladica iz žvrkljanega testa z rozinami. Sorodnik palačinke in omlete je po legendi nastal v naših krajih, v ljubljanski gostilni na Ježici. Gostilničar naj bi se še posebno potrudil in pokazal svojo inovativnost, ker je dobil visoke goste z dunajskega dvora, zato so bile palačinke debelejše, natrgane na manjše kose, da bi se dobro spekle, in obogatene z rozinami.
Poskusite tudi: Recept za janežev šmorn z jabolki

O nastanku šmorna obstajajo zgodbe tudi v Avstriji, vse pa se spletajo okoli cesarja Franca Jožefa. Zanj naj bi ga pripravila preprosta kmetica, pri kateri se je gospoda z dvora nepričakovano ustavila zaradi slabega vremena. V testo je zamešala, kar je imela najboljšega pri roki, spekla je debelo omleto, jo na hitro popražila in ponudila z jabolki. Druga zgodba omenja dvornega kuharja, ki se mu je ponesrečila palačinka, zato jo je popravil z rozinami, vse potresel s precej sladkorja v prahu in natrgane koščke postregel kot nov krožnik. Resnično ali pa izmišljeno – v Avstriji se izraz vezapfte Schmarren, raztrgani šmoren, uporablja, kadar kdo pripoveduje neumnosti.

Klasična metoda


Klasični recept za carski praženec se začne s pripravo žvrkljanega testa. Potrebujemo dve skledi, primerni za stepanje. Ločimo beljake in rumenjake – pomembno je, da med beljake ne zaide niti pikica rumenjaka, sicer jih je skoraj nemogoče stepsti v sneg. Mleko, pol sladkorja in rumenjake rahlo osolimo s ščepcem soli, po želji odišavimo z naribano limonovo lupinico in vaniljo in vse dobro premešamo. V starih receptih bi to naredili s šibo, da bi se res dobro spenilo.

Del mleka lahko nadomestimo s sladko smetano. Postopoma dodajamo moko, ki naj bo pol mehka, pol ostra, in rozine. Zmes pustimo stati, da se moka napne, medtem pa stepemo sneg iz jajčnih beljakov. Ker so že nekaj časa pripravljeni v skledi, so se že ogreli na sobno temperaturo in bo zato sneg nastal brez težav. Ko za metlicami že ostajajajo sledi, potresemo sneg s preostalim sladkorjem, da postane med stepanjem še svetlejši in gostejši. V testo z žlico previdno vmešamo sneg, kot bi ga privzdvigovali. Zlijemo ga v pekač, poravnamo in pečemo v pečici, da se testo dvigne in dobi svetlo rumeno skorjico, nato pa ga natrgamo in popražimo v ponvi, drugače se ne more imenovati praženec. Koščki bodo okrogli in hrustljavi, če jih med praženjem drobimo z leseno kuhalnico in dodajamo koščke masla.

Šmorn danes


Praženec pozna kar nekaj različic. Največkrat nastane kar v ponvi kot za prst debela palačinka, testo pa je poenostavljeno narejeno iz celih jajc. Nekateri menijo, da je carski le, če je pripravljen z rozinami, zdrobov, če uporabimo zdrob namesto moke, pogost je tudi skutni praženec, ki pa zahteva v testu tudi malo pecilnega praška. Bolj sodobni praženci so jabolčni, kokosovi, lešnikovi in preliti s čokolado. Prvoten recept se tako sicer zgublja, cesar pa bi bil najbrž še vedno navdušen.

Sestavine


- 3 dl mleka
- 2 jajci
- 25 dag moke
- ščep soli
- 4 dag sladkorja
- žlica rozin
- maslo
- sladkor v prahu za posipanje

Priprava


1. Mleko, pol sladkorja in rumenjake osolimo s ščepcem soli, po želji odišavimo z naribano limonovo lupinico in vaniljo in vse dobro premešamo.

2. Postopoma dodajamo moko, ki naj bo pol mehka, pol ostra, in rozine. Beljake stepemo v trd sneg, ki mu proti koncu dodamo preostanek sladkorja.

3. Pekač dobro namažemo z maslom, pečico pa ogrejemo na 180 stopinj.

4. V testo previdno vmešamo sneg. Zlijemo ga v pekač, dobro namazan z maslom, in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno dvajset minut.

5. Z dvojimi vilicami ga natrgamo na kose, dodamo koščke masla in preložimo v večjo ponev. Med stalnim mešanjem z leseno kuhalnico ga še nadrobimo in pražimo, da postane hrustljav.

6. Na krožniku praženec posipljemo s sladkorjem v prahu in prelijemo z razredčeno marmelado.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: slovenske jedi, ki jih morate znati pripraviti

Besedilo in recept: Beba Splichal
Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 12.9.2020 ob 08:09

Več iz te teme:

brezmesne jedišmornCesarski praženec

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja