Recept za poenostavljen boršč
Odpri galerijo
A+ A-
Ta boršč je poenostavljen, da je že kar banalno, je pa najbolj priljubljen v vsej naši družini.
Še ena optimizacija časa: kadar vem, da me čakajo naporni dnevi, kuham enkrat za dvakrat. Boršč in korenčkovo juho sem kuhala hkrati: vzame samo malo več časa, nikakor pa toliko, kot če bi naslednje opoldne začenjala znova. Pa še dodana vrednost: vse takšne zimske čorbice so naslednji dan še boljše.
Boršč
- 200 g narezanega zelja (belo ali rdeče)
- 200 g krompirja (olupljen, narezan na kocke)
- 400 g rdeče pese (enake kocke kot krompir)
- 1–2 korenčka (koleščki)
- velika čebula
- svinjska mast ali druga maščoba za praženje
- pločevinka paradižnikove pasate
- približno 1,7 l jušne osnove ali vode in 2 bio kocki
- žlica sladkorja
- 2 žlici ali več (po okusu) vinskega kisa
Priprava
1. Najprej očistimo in narežemo vso zelenjavo.
2. V velikem jušnem loncu razpustimo mast ali drugo maščobo po izbiri, dodamo narezano čebulo in pražimo na majhnem ognju, da postekleni.
3. V naslednjem koraku dodamo kar vso zelenjavo: zelo veliko je bo videti, ko jo bomo pražili, se bo nekoliko skrčila.
4. Pražimo, dokler zelenjava nekoliko ne karamelizira, vmes tudi malo solimo, nato dolijemo jušno osnovo ali vodo s kockama in pasato. Pokrito kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča.
5. Proti koncu dodamo začimbe: žlico sladkorja in kis, kajti ta čorbica mora biti kislo-sladkasta, sol in poper. Kuhamo, dokler se ne začne zgoščevati, kar se ponavadi zgodi, ko začne razpadati krompir.
6. Postrežemo s kislo smetano, tradicionalno bi morali dodati tudi nekaj zelenega komarčka, pa ga nikoli ni pri roki, in s kosom rženega kruha. Ta se bo tako ali tako najbolje prilegal vsem današnjim juham.
Priporočamo še: Piščančje prsi, kot jih naredi Sašo Šketa
Naslovna fotografija: JackF/Getty Images
Datum Objave: 4.11.2021 ob 09:11