Odprta Kuhinja

Recept za poenostavljen boršč

Odpri galerijo
A+   A-
Ta boršč je poenostavljen, da je že kar banalno, je pa najbolj priljubljen v vsej naši družini.



Še ena optimizacija časa: kadar vem, da me čakajo naporni dnevi, kuham enkrat za dvakrat. Boršč in korenčkovo juho sem kuhala hkrati: vzame samo malo več časa, nikakor pa toliko, kot če bi naslednje opoldne začenjala znova. Pa še dodana vrednost: vse takšne zimske čorbice so naslednji dan še boljše.

Boršč



  • 200 g narezanega zelja (belo ali rdeče)

  • 200 g krompirja (olupljen, narezan na kocke)

  • 400 g rdeče pese (enake kocke kot krompir)

  • 1–2 korenčka (koleščki)

  • velika čebula

  • svinjska mast ali druga maščoba za praženje

  • pločevinka paradižnikove pasate

  • približno 1,7 l jušne osnove ali vode in 2 bio kocki

  • žlica sladkorja

  • 2 žlici ali več (po okusu) vinskega kisa


Priprava


1. Najprej očistimo in narežemo vso zelen­javo.

2. V velikem jušnem loncu razpustimo mast ali drugo maščobo po izbiri, dodamo narezano čebulo in pražimo na majhnem ognju, da postekleni.

3. V naslednjem koraku dodamo kar vso zelenjavo: zelo veliko je bo videti, ko jo bomo pražili, se bo nekoliko skrčila.

4. Pražimo, dokler zelenjava nekoliko ne karamelizira, vmes tudi malo solimo, nato dolijemo jušno osnovo ali vodo s kockama in pasato. Pokrito kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča.

5. Proti koncu dodamo začimbe: žlico sladkorja in kis, kajti ta čorbica mora biti kislo-sladkasta, sol in poper. Kuhamo, dokler se ne začne zgoščevati, kar se ponavadi zgodi, ko začne razpadati krompir.

6. Postrežemo s kislo smetano, tradicionalno bi morali dodati tudi nekaj zelenega komarčka, pa ga nikoli ni pri roki, in s kosom rženega kruha. Ta se bo tako ali tako najbolje prilegal vsem današnjim juham.
Priporočamo še: Piščančje prsi, kot jih naredi Sašo Šketa

Naslovna fotografija: JackF/Getty Images
Datum Objave: 4.11.2021 ob 09:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: