Odprta Kuhinja

Recept za preproste italijanske žemljice, ki jih boste radi pekli (VIDEO)

Recept za preproste italijanske žemljice, ki jih boste radi pekli (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Odlikujeta jih zelo tanka in hrustljava skorjica ter gosta in mehka sredica. Prav zato so v krajih Lombardije, posebno v Mantovi, prepričani, da je to najboljši kruh za sendviče, radi pa si ga privoščijo tudi s kakšnim sladkim namazom.

Lahko bi rekli, da je to eden tistih receptov, ki se jih brez težav loti začetnik, le z oblikovanjem se je treba malo potruditi, a ni tudi to nič težkega, prej zanimivega – tisto, zaradi česar so nam te žemljice pravzaprav padle v oči. Žemljice so hitro narejene, vzhajajo pa malce dlje, ravno zaradi teksture testa. Peka tega kruha je lahko popoln uvod v sproščen konec tedna. Poskrbite še za kakšno dobro domačo salamo ali pršut, sir in kisle kumarice.

Žemljice iz Mantove

Iz te količine sestavin boste dobili šest kosov.

 • 500 g moke tip 500
 • zavojček suhega kvasa
 • 280 g vode
 • žlica oljčnega olja
 • 10 g soli

Priprava

 1. V posodo kuhinjskega robota stresemo moko in zavojček kvasa ter pomešamo.
 2. Nato dolijemo vodo in olje ter začnemo gnesti. Ko se sestavine dokaj sprimejo, dodamo še sol. Počasi gnetemo 10 minut.
 3. Testo razdelimo na 6 enako velikih delov, ki jih (površno) oblikujemo v podolgovato obliko. To nam bo pomagalo pri oblikovanju v nadaljevanju. Pokrijemo in počakamo 10 do 20 minut, da se gluten sprosti.
 4. Vsak košček na tanko razvaljamo (približno 3 mm) v podolgovato obliko. Nato zgornji del prepognemo proti sebi, spodnjega pa še čez zgornjega. Vse skupaj dvignemo in obrnemo tako, da pregib gleda proti nam. Spet razvaljamo v podolgovato obliko in zvijemo. Med zvijanjem testo zategujemo. Pred oblikovanjem pulta ne pomokamo, saj nam potem vse skupaj ne bi uspelo. Testo je elastično in se ne lepi na podlago oziroma ravno toliko, da nam pomaga in ga lažje raztegnemo.
 5. Dobili smo nekakšne ruladice, ki jih odlagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Šiv, kjer se testo združi, mora biti obrnjen na podlago. Vse skupaj pokrijemo in pustimo, da vzhaja kakšno uro in pol. Ruladice se morajo zelo napihniti. Za predstavo – spominjale vas bodo na francoske rogljiče.
 6. Pečico vključimo na 200 stopinj.
 7. Vzamemo najostrejši nož, kar jih imamo, in kruhke po dolgem zarežemo skoraj do dna.
 8. Pekač potisnemo v ogreto pečico in pečemo kakšnih 30 minut.

Priporočamo še: TOP 5 jedi z ajdo, ki bi jih res morali poznati

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Onaplus.si: Če imate te težave, vam morda primanjkuje magnezija

Datum Objave: 20.1.2024 ob 06:01

Več iz te teme:

videokruhitalijanska kuhinjamantovanežemljice

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.