Rižev narastek z maskarponejem in malinami

Kmečko dekle, oblečeno po zadnji modi. Tako bi opisali ta rižev narastek v obliki torte.


Vsega lepega je enkrat konec, tudi nedeljskega kosila, drugače bi žvečili do torka. Zasledila sva, da na mnogih nedeljskih mizah konec pojedine označuje rižev narastek. Nič čudnega, ko pa je preprost za pripravo, naenkrat začepi ogromno ust, predvsem pa je res okusen. Midva meniva, da je treba stvari zaključiti s stilom, zato sva pripravila rižev narastek v obliki torte, ki se zaradi maskarponeja, vanilje in malin ponaša z bogatejšim okusom in nežno kremnostjo.

Tjaša ima redko in nepojasnjeno navado, da poskuša vse po vrsti preobraziti v torto. Že osnovni mlečni narastek je dovolj kompakten za tak podvig, zato je tokrat šlo brez zapletov ali žrtev.

Sestavine (za pekač s premerom 24 cm)

– 250 g riža za mlečni riž
– 100 g rjavega sladkorja
– 250 g maskarponeja
– 1 l mleka, 3 jajca
– 200 g malin, 1 vaniljev strok

Dekoracija
– sveže maline, rožmarin

Priprava

1. Vaniljev strok po dolgem razpolovimo in iz njega z noževo konico postrgamo semena. Tako semena kot strok zavremo skupaj z mlekom.

2. V lonec stresemo riž in ga kuhamo le polovico časa, ki je naveden na embalaži.

3. Lonec odstavimo in mlečni riž ohladimo. Odstranimo vaniljev strok.

4. Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. Slednje stepemo v čvrst sneg.

5. K rižu primešamo maskarpone, sladkor in rumenjake, na koncu pa nežno z lopatico še sneg iz beljakov.

6. Na dno pekača za torte s snemljivim obodom postavimo papir za peko.

7. V pekač vlijemo riževo zmes, po njej pa naključno razporedimo sveže maline in jih porinemo pod površje.

8. Pečico prepričamo, naj se segreje na 200 stopinj, in jo za 45–60 minut zaposlimo s peko riževega narastka.

9. Peko budno spremljamo, in ko začne narastek na vrhu rjaveti, čezenj poveznemo aluminijasto folijo, da se ne prismodi.

10. Preden se družno lotimo sladice, se mora žal popolnoma shladiti. Predlagava, da jo za kako uro ali dve postavimo v hladilnik.

11. Z malce domišljije se lahko tudi preprost rižev narastek preobrazi v sladico, primerno za konec še tako posebnega nedeljskega kosila.

Poizkusite še: Hitri špageti carbonara
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed