Rožnati prigrizek

Rdečo peso, ki z značilnim okusom in barvo obogati jedi, lahko uživamo tudi presno.

Rdeča pesa je izjemno zdravo in cenjeno živilo. V zdravilne namene je uporabna predvsem presna, priporočajo jo za krepitev organizma, prečisti kri, upočasnjuje staranje, čisti in razstruplja jetra, ledvice ter sečni mehur, učinkovala naj bi tudi na tumorje.V kulinariki je zelo uporabna, čeprav je prva asociacija v kis vložena pesa, ki jo pozimi uživamo kot solato. Vendar jo lahko pripravimo na številne načine, iz nje skuha-mo enostavno gosto kremno juho, popečeno v pečici jo ponudimo kot prilogo, izjemno je cenjen presni sok.S peso obogatimo humus, orientalski namaz iz čičerike, ki jed osveži z okusom in rožnato barvo.

Namaz iz pese

Sestavine

– 2 rdeči pesi
– 1 skodelica kuhane čičerike
– 1 strok česna
– 1 do 2 žlici tahinija
– pol limone
– kumina
– sol, poper
– oljčno olje
– 3 lističi žajblja
– šopek peteršilja
– sezamovo seme

Priprava

1. Rdečo peso zavijemo v folijo in pečemo v pečici pri 160 stopinjah Celzija približno dve uri. Lahko pa jo olupimo, narežemo na kocke in popečemo v ponvi.

2. V mešalnik stresemo olupljeno in narezano peso ter čičeriko, dodamo tahini (pasta iz sezamovih semen), kumino, česen, limonov sok in žajbelj. Solimo, popramo in polijemo z oljem. V mešalniku mešamo nekaj minut, da dobimo gosto, mazljivo maso.

3. Postrežemo dobro ohlajeno s črnim kruhom.

Preverite še: Predjed z rdečo peso

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.