
To sladko priporočilo vseh starih kuharskih knjig še danes pogosto zaokroži nedeljsko kosilo. Naredimo tokrat tako, da bo pričakovano postalo nekaj posebnega in vznemirljivega.
Kaj, ko bi uporabili le tisto poletno sadje, ki je rdeče barve? Češnje, lubenica, maline in jagode so fantastične prijateljice, njihovo sladko svežino pa dodatno povzdigne limetin sok. Pozabite na sladkor, kajti ta mehča, zato postane sadna kupa neugledna močvara, sploh če jo pripravimo vnaprej. Brez skrbi, ne boste jedli dolgočasnega narezanega sadja, kajti sladkorni kupčki meringe, ki jih bomo pred jedci karamelizirali z ročnim gorilnikom, bodo poskrbeli za tisto pravo doživetje.
Sadna kupa z meringo
Za 4 do 6 oseb.
- 200 g malin
- 150 g češenj brez koščic
- 300 g lubenice (brez lupine)
- 200 g jagod
- sok pol limete, lupinica cele limete
- 2 vejici mete
Meringa
- 3 beljaki
- 150 g sladkorja
- ščep soli
- ščep koruznega škroba
Priprava
1. Sadje narežemo na enako velike koščke. Pokapamo ga z limetinim sokom, dodamo natrgano meto, posujemo z naribano limetino lupinico in pomešamo. Pospravimo v hladilnik.
2. V kotliček ali drugo posodo za topljenje čokolade damo vse sestavine za meringo in postavimo nad vodno kopel. Nežno pomešamo, da se sestavine povežejo, v lonček pa potisnemo še kuharski termometer, ki ga nastavimo na 65 stopinj. Ves čas počasi mešamo z metlico, a ne žvrkljamo. Mešamo le toliko, da se toplota enakomerno razporeja. Lahko bi se namreč zgodilo, da bi beljaki na dnu posode zakrknili, saj je tam temperatura najvišja.
3. Ko termometer doseže 65 stopinj, beljake prelijemo v posodo kuhinjskega mešalnika in na višji hitrosti čvrsto stepemo. Volumen se bo podvojil.
4. Sadje razporedimo po kozarcih. Meringo predenemo v dresirno vrečko in jo v kupčkih kot smetano nabrizgamo na sadje. Kupčke za še lepši učinek karameliziramo z ročnim kuhinjskim gorilnikom. Če ga nimamo, pustimo tako, kot je.