Sestavina, ki naredi solato naravnost izjemno

Solate si privoščimo vsak dan, zato si zaslužijo, da so pripravljene s pozornostjo. Tako bomo v skledi, polni zdravja, tudi uživali.

Za dobro solato računaj na inčune. Kadar delamo z odličnimi sestavinami, se potrdi pravilo, da kakovost vedno premaga količino. Tu na rukoli in češnjevcih kraljujejo inčuni – prave zakladnice okusa po morju z odlično teksturo. Še hiter preliv in hrustljavi česnovi krutoni, pa je dopustniška solata kompletna.

Preberite tudi: Tako Bine Volčič najraje pripravi zeleno solato

Solata z inčuni in česnovimi krutoni

Inčuni so bombice okusa, ki lahko izboljšajo prav vsako solato. Z njimi se lahko poigrate tudi pri pripravi preliva. (Foto: Midva kuhava)

Solata

  • 100 g rukole
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 18 vloženih inčunov

Preliv

  • 6 žlic oljčnega olja
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • žlička gorčice
  • 2 stroka česna
  • šalotka
  • sol, poper

Krutoni

  • 60 g belega kruha
  • strok česna
  • žlica oljčnega olja

Priprava

1. Preliv: česen olupimo in nasekljamo na res drobno. Šalotko olupimo in jo prav tako fino sesekljamo.

2. V kozarčku z metlico zmešamo oljčno olje, kis, gorčico, česen in šalotko. Dodamo ščepec soli in ščepec popra.

3. Preliva ne solimo preveč, saj so že inčuni izrazito slani.

4. Krutoni: beli kruh s skorjo natrgamo na koščke, velike za grižljaj. V široko ponev vlijemo žlico oljčnega olja in dodamo olupljen in strt strok česna. Ponev segrejemo na srednji temperaturi, nato v vroče olje stresemo koščke kruha. Med mešanjem jih pražimo toliko časa, da se lepo zapečejo.

5. Solata: po večjem krožniku potresemo rukolo, po njej razporedimo narezane češnjevce in inčune. Prelijemo s poljubno količino preliva in postrežemo.

Priporočamo še: Malce drugačni bučkini polpeti iz pečice, ki so nas popolnoma navdušili (VIDEO)

Naslovna fotografija: Zbynek Pospisil/Getty Images

Onaplus.si: Hana Karim: Mama in glina sta najboljši učiteljici

Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana