Odprta Kuhinja

Shakerato: italijanska ledena kava brez sladoleda, a z veliko penice

Odpri galerijo
A+   A-
S poletjem je prišla vročina in z njo želja po hladnih napitkih. Za vse ljubitelje kave smo se spomnili na priljubljeno italijansko kombinacijo ledu in espressa.


Priljubljeno različico ledene kave, ki ste jo mogoče že kdaj poskusili na potepanju po Italiji, lahko pripravimo tudi doma, saj je postopek zelo preprost, čeprav se zdi, kot da nam kaj takega lahko pripravi le barista z veliko izkušnjami.

Potrebujemo le tri sestavine, ki jih v naslednjem vrstnem redu stresemo v shaker ali kozarec za vlaganje: led, sladkor in sveže skuhano kavo. Sledijo lahko tudi dodatki, kot so vanilja, amaretto, kavni liker, a je to za vsakodnevno uživanje kave v vročih dneh nepotrebna nadgradnja. Nikar pa ne izpustite sladkorja, saj je ravno ta zaslužen za penico, ki nastane med močnim stresanjem sestavin. Za najboljši rezultat moramo pred začetkom priprave ohladiti tako kozarec kot shaker.

Napitek praviloma ponudimo v kozarcu za martini, a si lahko pomagamo tudi s širšim koktajl kozarcem na peclju ali kar tistim za penino. Privoščimo si ga takoj, ko ga pripravimo.

Ledena kava shakerato  • 60 ml espressa (ali kave iz kafetiere)

  • 2 čajni žlički sladkorja

  • 5 kock ledu


1. Kozarec in shaker postavimo v zamrzovalnik, da se dobro ohladita.

2. Kavo skuhamo.

3. Ledene kocke damo v shaker in dodamo sladkor. Prilijemo še sveže skuhano kavo. Shaker zapremo in tresemo kakšnih 30 sekund. Postati mora zelo hladen.

4. Ledeno in penasto kavico čez cedilo prelijemo v ohlajeni kozarec. Lahko okrasimo s kavnim zrnom in takoj ponudimo.
Namig: dodamo lahko tudi 30 ml likerja po okusu.

Kaj pa če nimam shakerja?


Nič hudega, uporabite kar steklen kozarec za vlaganje, odlično pa bo uspela tudi v penilcu mleka ali s pomočjo električne paličice za penjenje mleka, le pazite, da led prej zdrobite, sicer lahko napravo poškodujete.
Priporočamo še: Osvežilni napitki: 5 fantastičnih receptov, ki jih boste uporabljali vse poletje

Naslovna fotografija: bhofack2/Getty Images
Datum Objave: 20.6.2023 ob 18:06

Več iz te teme:

espressoledena kavashakerato

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.