Sirčkova pita po newyorško, ki ne bo razpokala

Recept za kultno sladico iz newyorške slaščičarne, kjer je sirčkova pita zaščitni znak.

Ta sirčkova pita iz Eileen’s Special Cheesecake, znamenite slaščičarne, o kateri smo se razpisali v prispevku Tukaj strežejo legendarni cheesecake, pa bo popolna in brez globoke sredinske razpoke le, če uporabimo parno kopel. To je tisti ključen trik, ki nas bo rešil razočaranja, ki ga pogosto doživimo, ko pito potegnemo iz pečice. Z okusom razpokane sladice ne bo sicer čisto nič narobe. In še en namig, preden se lotite ustvarjanja: namesto (dela) kremnega sira lahko uporabite skuto.

Sestavine za pekač premera 23 cm

Testo

  • 300 g polnozrnatih piškotov
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 180 g raztopljenega masla

Nadev

  • 900 g kremnega sira, 100 g kisle smetane
  • 200 g belega kristalnega sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • naribana lupinica 1 limone
  • 4 jajca, 30 g moke

Priprava

1. Piškote zmeljemo v drobtine. Če nimamo kuhinjskega robota, jih spravimo v plastično vrečko in zdrobimo z valjarjem. Dodamo sladkor in premešamo, potem pa prilijemo maslo, ki smo ga razpustili na majhnem ognju. Premešamo. Masa ne sme biti preveč drobljiva.

2. Večji del mase enakomerno posujemo po dnu pekača in zravnamo s kozarcem. Del mase prihranimo za obod – spet uporabimo kozarec, da jo poravnamo po obodu modelčka.

3. Ko smo s piškotnim testom lepo obložili obod, pekač za kakih 20 minut potisnemo v pečico, ogreto na 160 stopinj Celzija.

4. Medtem pripravimo nadev: z mešalnikom najprej dobro zmešamo kremni sir, kislo smetano, limonino lupinico ter beli in vaniljev sladkor – mešamo kakih 5 minut. Zatem postopoma, drugo za drugim, med mešanjem dodajamo jajca, posujemo še z moko in premešamo. Pazimo, da v nadevu ni grudic.

5. Ko je piškotna podlaga pečena in se je ohladila, nanjo vlijemo kremni nadev.

6. Pripravimo večji pekač, v katerega lahko postavimo naš pekač s pito. V večji pekač zdaj do polovice vlijemo toplo vodo – to je parna kopel. Pečemo eno uro na 150 stopinjah Celzija, potem pečico odpremo in vse skupaj še 10 minut pustimo na miru.

7. Pekač s pito zdaj zelo previdno vzamemo iz vrele vodne kopeli. Pustimo, da se pita ohladi na sobno temperaturo.

8. Zatem jo pospravimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Še najbolje bo, da v hladilniku počaka čez noč.

Priporočamo še: VIDEO: Čupavci – najbolj puhast in sočen recept za biskvitne kocke s kokosom

Naslovna fotografija: Getty Images

 

Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed