Odprta Kuhinja

Slovenski gin Broken Bones najboljši v Evropi

Borut Osojnik in Bostjan Marusic
Odpri galerijo

Med več sto gini iz dobrih trideset držav je ljubljanska destilarna Broken Bones s svojim izdelkom osvojila naslov najboljšega v Evropi, med prvimi tremi pa je bila tudi v kategorijah sodobnih ginov in sloga london dry. To je gin, ki je ujel zgodnje poletje, kajti vsebuje tudi prekrasni aromi cvetoče lipe in šipka.
Avtorja pijače in lastnika ljubljanske destilarne Broken Bones Boštjan Marušič in Borut Osojnik sta si med polnjenjem soda z viskijem, kar sta delala še pred ginom, dejansko polomila kosti in tako poimenovala svojo znamko. Destilarna deluje kot trojka, ob njiju je še Polona Preskar, ki je pravzaprav kriva, da sta začela variti tudi gin.

»Odločili smo se, da ponudimo tudi gin, za katerega bo očitno, da je (tako kot mi) iz Ljubljane. Imena Broken Bones večina ljudi namreč ne poveže na prvo žogo z Ljubljano ali Slovenijo. Zato smo se odločili, da naredimo gin, ki bo imel na etiketi in škatli zmaja, model je bil zmaj z Zmajskega mostu), saj ga imamo v grbu. Ker pa je zmaj ognjevit, je moral biti ognjevit tudi naš gin, zato smo mu dodali ingver in dobili Broken Bones Ljubljana Dragon Gin (december 2019). Letos bomo v ponudbo dodali še Limited Edition. Vse tri v destilarni, Boruta, Boštjana in Polono, zanima, do kod gremo lahko z zelišči v ginih, da bodo še vedno odlični, pa vendar drugačni. Tako bomo ponudili 'single batch' gine. Vsak bo popolnoma drugačen, ekstremen, zabaven ...«
Preberite tudi: Fedora: slovensko vino z imenitnimi ilustracijami

Kaj zaznamuje vaš gin Broken Bones London Dry, ki so ga na tekmovanju Gin Guide razglasili za najboljšega v Evropi? Kako ga lahko opišete?

Z njim se je naša zgodba pravzaprav začela. Želeli smo narediti citričen, svež brinov gin z močnim okusom in aromo. Več kot sto poskusov smo naredili, da smo našli tako pravo obliko kotla kot recepturo, ki vsebuje deset začimb, med njimi kot posebnosti šipek in lipove cvetove.

Ti dve zelišči in po nekaj brinovih jagod na kotel so slovenskega izvora. Komentar, ki ga velikokrat slišimo za naš London Dry Gin, pa tudi Navy Strength Gin, je, da sta »smooth«, nekako lahkotna. Mednarodni sodniki na tem tekmovanju so ga opisali kot svežega, z brinovimi jagodami v ospredju ter subtilnimi citrusnimi in cvetličnimi notami, spet drugi kot gin s primerno globino in kompleksnostjo, precej lahkoten, zelo piten.

Med prvimi tremi je bil v kategorijah london dry in contemporary. Kaj je definicija te druge kategorije?

Broken Bones London Dry Gin je zmagovalec v celo treh kategorijah: ob omenjenih je še najpomembnejša Best of Europe. Prva kategorija, ki jo omen­jate, je določena z načinom izdelave in pomeni, da se okus in aroma izločita v gin z destilacijo, brez kakršnih koli drugih dodatkov. Contemporary pa je skupina, ki v nasprotju s tradicionalnimi gini dovoljuje tudi uporabo zelišč, ki niso vedno tradicionalna, to so na primer pri nas šipek, lipovi cvetovi ...

Predlagajte idealno recepturo oziroma dodatke za pripravo.

Soglasno smo se odločili, da je odličen v gin tonicu, pravilno razmerje en del gina in trije deli tonika, z limonovo lupinico in brinovimi jagodami kot najboljšim okrasom. Zelo pomembna je izbira tonika: vsi v Broken Bones timu se najbolje ujamejo s Schweppesovim!

Sicer pa je ne glede na močan okus in aromo brina in limone odličen kot sestavni del koktajlov, kot so Espresso Martini, Martini, Negroni, Tom Collins, Breakfast Martini ... Recepture z našimi gini razvijamo skupaj s slovenskimi in tujimi barmani in jih redno objavljamo na naši spletni strani.

Poseben koktajl z ginom Broken Bones smo poskusili v TaBaru, kjer ga postrežejo s sirupom iz citrusov in jabolka, ki ga izdelajo sami in ki si ga gostje lahko odmerijo po občutku. Koktajl v originalni različici poleg gina vsebuje še sirup iz ingverja, jabolka in limone, roza tonik in rezini limonine lupine in rdečega jabolka. Na voljo je še v nekaj izbranih ljubljanskih lokalih.
Poseben koktajl z ginom Broken Bones smo poskusili v TaBaru, kjer ga postrežejo s sirupom iz citrusov in jabolka, ki ga izdelajo sami in ki si ga gostje lahko odmerijo po občutku. Koktajl v originalni različici poleg gina vsebuje še sirup iz ingverja, jabolka in limone, roza tonik in rezini limonine lupine in rdečega jabolka. Na voljo je še v nekaj izbranih ljubljanskih lokalih.


V vaši destilarni imate več etiket. Nam lahko pojasnite, kaj recimo pomenijo izrazi »old tom« in »navy strenght?«

Takoj na začetku naše zgodbe z gini – Boštjan in Borut sta se že pred tem ukvarjala z destilacijo viskija – smo se odločili, da želimo ponuditi »klasični četverček«. Večina destilarn namreč ponuja štiri osnovne, nato pa še kakšen dodaten gin. Med te osnovne spadajo: klasični gin (Broken Bones London Dry), ki je vsestranski in odličen tako rekoč v vsaki kombinaciji, potem Navy Strength, za katerega zgodba pravi, da je Britanska kraljeva mornarica testirala količino alkohola v njem tako, da ga je polila po smodniku.

Če se je še vžgal, je pomenilo, da je alkohola v ginu dovolj. Meja je 57 odstotkov. Broken Bones Navy Strength ima tako 57 odstotkov alkohola in je res izjemen: poudarjeno brinov in aromatičen. Old Tom so gini, ki se jim doda sladilo – sladkor ali kaj drugega. Mi smo našemu želeli dati še dodaten slovenski pečat – slovenski lipov med. Ta mu poleg nežne pikantnosti doda polnost in medeno barvo. Broken Bones Old Tom je kljub temu še vedno – gin in se razlikuje od pri nas bolj znane medice.

Potem je tu še sloe: Angleži tradicionalno izdelujejo ta gin podobno kot mi, ko v žganje namočimo borovnice, le da oni v gin dodajo trnulje (plodove črnega trna, divje slive). Običajno je zelo sladek in vsebuje 22–24 odstotkov alkohola. Broken Bones Sloe Gin je malce drugačen, del trnulj smo nabrali v Sloveniji, odločili pa smo se, da ohranimo višji odstotek alkohola – 31,5 odstotka – in dodamo zelo malo sladkorja. Tako smo dobili Broken Bones Sloe Gin s prijetnim okusom zrelih sliv ter aromo grenkih mandljev, šipka in sliv.

Kateri vaš gin je najbolj ekstremen?

Največkrat je ekstremnega odziva deležen Navy Strength, saj s svojim mogočnim okusom, aromo in 57 odstotki alkohola res zahteva izkušenega pivca. Odziva pa sta dva – najboljši gin na svetu ali premočan zame! Sami se težko odločimo, že Broken Bones London Dry Gin se nam je do prihoda Navy Strength Gina zdel zelo intenziven.

Ko smo razvili Ljubljana Dragon Gin, smo bili navdušeni, pa se tudi malce bali pikantnosti ingverja, ki ostane v ustih še dolgo po pitju. Zdaj je prišel Broken Bones Sloe Gin, ki svojo intenzivno aromo grenkih mandljev, šipka in potem enkratno polnim okusom slive začara ... Vsak drugačen, vendar v svoji skupini ekstremen ...

V času izolacije smo nekako izgubili vpogled v to, kako ljudje živijo. Povejte, ali se zanimanje za gin, ki je bilo še lani neverjetno cvetoče, že kaj umirja?

Ljudje imajo gine še vedno zelo radi, tako ali tako so najpogostejša sestavina koktajlov. Žal pa takšne ali drugačne koktajle radi uživamo v družbi s prijatelji, na praznovanjih ... Tega zdaj ni – omejitve gibanja in zaprti lokali so dodobra zarezali v ta del, vendar menimo, da ljubezen ostaja in se bo razplamtela, ko bo spet mogoče.

Kakšni so trenutni trendi pri destilaciji ginov?

Svetovni trg je že kar dodobra zasičen. Seveda se ohranjajo veliki, znani proizvajalci, vedno več pa je majhnih, kraft ponudnikov. Na našo veliko srečo se mnogi odločajo za izdelavo visokokakovostnih ginov, z izjemnim dizajnom in tako skupaj z njimi gradimo segment ponudnikov dražjih, vendar odličnih pijač različnih smeri okusov.

Ima ta nagrada bolj simbolno ali tudi kakšno monetizacijsko vrednost?

Nagrada pomaga pri prepoznavnosti blagovne znamke, kar lahko pripelje do večje prodaje. Za to pa je potrebna tudi mreža distributerjev po svetu, ki jo ravno začenjamo graditi. Slovenci, ki so naši najbolj zvesti odjemalci, so nas podpirali že pred nagradami in seveda tudi zdaj.

Fotografije: osebni arhiv destilarne, Sonja Ravbar
Priporočamo še: VIDEO: Kavni oblak, najbolj priljubljen način pitja kave ta hip
Datum Objave: 4.5.2020 ob 08:05

Več iz te teme:

gindžinBroken bones

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.