Stracciatella: odlična italijanska juha z jajci, ki je nared v 10 minutah

Krepčilna juha, ki lepo poboža želodec in nam povrne moči takrat, ko nam v stresnih dneh primanjkuje časa.

Sem mnenja, da je topel obrok nekaj, kar si preprosto moramo vzeti. Kdor neprestano tarna, da nima časa za kuho ali za pripravo ene tople jedi na dan, mu povem, da v tem svojem kratkem življenju najverjetneje počne nekaj narobe. Ne imeti časa zase, ko gre za zadovoljevanje tako osnovne človekove potrebe, pravzaprav pomeni oddaljevati se od sebe, kar pa ne more imeti nikakršnih pozitivnih vplivov na naše zdravje in na duševni razvoj. Res je, da pridejo dnevi, ko se marsikaj nakopiči, zamrznjena zaloga kakšne dobre enolončnice za hude čase pa je tudi že zdavnaj pošla. Takrat se spomnimo brzinskih juhic iz otroštva, s katerimi so se znašle že naše mame in babice. Pomislite, kako fantastično se prav vedno priležeta prežganka ali pa korenčkova milijonska juha. Še ena zelo podobna je italijanska stracciatella, značilna predvsem za osrednjo Italijo, v raznih izpeljankah pa prisotna po vsej državi. Ime je dobila po besedi »stracciato«, kar pomeni raztrgano in se nanaša na jajčne krpice, ki plavajo v tej hitri jedi na žlico.

Če le imamo pri roki bistro govejo, zelenjavno ali kokošjo juho, bomo imeli obrok skuhan v manj kot 10 minutah. Jajca bomo razžvrkljali skupaj z naribanim parmezanom, vse skupaj začinili z muškatnim oreščkom in vlili v lonec vroče juhe.

Juha stracciatella

Za 4 porcije.

  • liter bistre juhe (ali dve bio kocki in liter vode)
  • 4 jajca
  • 100 g naribanega parmezana
  • nariban muškatni orešček
  • sol in poper po potrebi

Priprava

1. Juho postavimo na ogenj, da zavre.

2. V skodelici razžvrkljamo jajca in jim primešamo parmezan ter muškatni orešček. To vlijemo v juho, pomešamo z metlico in na majhnem ognju kuhamo še nekaj minut.

3. Solimo in popramo po okusu.

Namig: Vse skupaj lahko obogatimo s svežimi zelišči ali limonovim sokom.
Priporočamo še: Pšenični zdrob: 10 idej, kako ga uporabiti v slanih in sladkih jedeh

Naslovna fotografija: Andrey Zhuravlev/Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana