Pšenični zdrob: 10 idej, kako ga uporabiti v slanih in sladkih jedeh

Priročna sestavina, ki vse naredi bolj sočno, pa tudi mehko. Pšenični zdrob je preprost za uporabo, z malo domišljije lahko iz njega nastanejo božanski recepti.

Zdrob prehodna oblika med celim zrnom in moko, saj ga pripravijo z grobim mletjem oziroma drobljenjem žitnega zrna. Manj časa ko mine med drobljenjem in pripravo, bolj polnega okusa in hranilna je jed iz te sestavine. Podobno kot moka tudi zdrob med hranjenjem postopno oksidira ter izgublja hranilno moč. Zavojček zmletih pšeničnih zrn v pšenični zdrob je običajno vedno na zalogi. Iz njega najpogosteje nastanejo hitri cmoki, svaljki, milijonska juha ali sladek »mlečni gres« za otroke, ki ga radi posujemo s kakavom ali naribano čokolado. Možnosti, kako to priročno sestavino uporabiti, pa je pravzaprav nešteto.

1. Zdrobove rezine s skuto

Recept je dopušča veliko ustvarjalnosti. Med skuto po želji vmešajte izbrano zelišče (peteršilj, timijan, drobnjak, pehtran, koper …) in/ali drobno narezano zelenjavo (blanširano zelje, brokoli, ohrovt, špinačo …). Namesto v krpo zmes ovijte z aluminijasto folijo in skuhajte v slanem kropu kot sicer.

2. Korenčkova juha s pšeničnim zdrobom

Slastna juhica, ki bo všeč tudi najmlajšim.

3. Zdrobovi ocvrtki

To je klasičen recept s. Vendeline, le da smo v zmes dodali nariban korenček. Lahko ga izpustite ali nadomestite s sesekljano špinačo, če ste ljubitelji zelenega.

4. Zdrobov narastek z jabolki

Preprosta in hitra priprava. Kdor si je jabolka nakupil kot ozimnico, se v tem času daje s pritiskom, da jih čim več porabi, kajti zdaj so pa zares začela gniti!

5. Porova juha s slanino in zdrobom

Bogatega okusa, primerna za vsak dan.

6. Cvetačno-zdrobovi hrustljavčki

Najlepše se svaljki oblikujejo iz hladne zmesi. Ta se ohladi hitreje, če jo zvrnete na pult in razdelite na šest kosov. Iz njih oblikujete debelejše svaljke, jih pustite minuto ali dve hladiti in šele nato oblikujete dokončno.

7. Štrudelj z dušenimi jabolki in zdrobom

Kako popestriti znano rutino? Z dodatkom pšeničnega zdroba in obilnega kremnega preliva. Testo se dobesedno topi v ustih.

8. Šmorn z zdrobom, ki vas bo očaral

Posladek, ob katerem pozabimo na skrbi. Kako ga narediti, da bo nekaj posebnega? Dodali smo mu skuto in zdrob.

9. Pita z zdrobom, jabolki in pudingom brez peke

Vemo, kako radi imate preproste sladice, kjer sestavine preprosto zmešamo, zložimo v plasti in ohladimo.

10. Narobe obrnjen zdrobov kolač (neverjetno sočen in preprost za pripravo)

Pecivo, ki ga pripravimo po vzoru kultne francoske obrnjene pite tarte tatin.

Naslovna fotografija: oksix/Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana