Superhrana, ki jo najdemo na vrtu

Foto:Foxys_forest_manufacture/Thinkstock

Bodimo realni, kajti imamo jo pred nosom: na vrtu, njivi ali na tržnici.

Kolesje prehrambnega sveta velikokrat poganjajo trendi in gotovo ste tudi vi že kdaj na vrat na nos tekli v bližnjo lekarno ali trgovino z zdravo prehrano, ko ste prebrali novico o novem superživilu na trgu. Ta sicer velikokrat pomagajo, prevečkrat pa se zgodi, da zanje le izpraznimo denarnico. Superživila pa niso le tista, ki jih lahko skrbno odmerimo na čajne žličke in rastejo v eksotičnih predelih sveta. Na srečo jih poznamo vsaj pet, ki jih lahko vzgojimo na domačem vrtu, iz njih pa pripravimo odlične jedi ter telo okrepčamo z vitamini, potrebnimi za energije polno poletje.

Paradižnik

Od solate caprese do slastne rižote. Sočna zelenjava, ki je v resnici sadež, je najokusnejša prav v poletni sezoni, ko lahko dozori na obilici sončnih žarkov. Paradižnik je izjemno bogat z likopenom, naravnim rdeče pigmentiranim antioksidantom, ki preprečuje celo nekatere vrste raka, krepi srce ter koži pomaga tudi pri spopadanju z UV-žarki. Zdravilnih učinkov ne bomo uničili niti, če paradižnik toplotno obdelamo, telo pa bo hranila lažje vsrkalo, če paradižniku dodamo malo maščobe: pomislite na svežo mocarelo ali dišeče oljčno olje.

Foto:Tay Jnr/Thinkstock

Lubenica

Tudi sočna lubenica je bogata z likopenom, poleg tega pa našemu telesu omogoča bogato hidracijo, na pomembnost katere včasih kar malo pozabimo. Nekaj kosov lubenice bo nadomestilo celo kozarec vode, poleg tega nas bo njena slastna vsebina nasitila in zadostila želji po sladkanju.

Špinača

Čeprav jo mnogi povezujejo z zimskim jedilnikom, ker je veliko shranimo v zamrzovalnik, nanjo poleti ne smemo pozabiti. Zeleni lističi so namreč polni vitaminov A, C in K ter vsebujejo veliko naravno prisotnega železa, ki igra pomembno vlogo pri vezavi kisika v krvi. Naredimo si lahkotno solato ali osvežilni smuti, ki nas bo v trenutku napolnil s svežo energijo.

Foto: Lecic/Thinkstock

Jagodičevje

Temnejše ko je, več vitaminov ima. Poletje na vrtovih ponuja borovnice, robide, jagode, maline, ribez … In še kaj bi se našlo, kar moramo še sveže zaužiti v čim večjih količinah. Poletno jagodičevje namreč z mnogimi antioksidanti pomaga v boju s prostimi radikali, ki pospešujejo staranje, za kar nam bo hvaležna predvsem koža, vsebujejo pa tudi potrebne vlaknine, ki sladkim sadežem nižajo glikemični indeks in jih uvrščajo v sam vrh superživil.

Bučke

Bučke vsebujejo vlaknino pektin, ki jo povezujemo z zdravjem srca in ožilja, pomaga pa tudi v boju s holesterolom. Poleg vitaminov jih odlikuje njihova multiuporabnost, saj lahko iz njih pripravimo nešteto okusnih jedi, od preprostih bučkinih rezancev do kompleksnejših obrokov.

Preberite še: Kako z maščobami?

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.