Odprta Kuhinja

Svinjska pečenka s slivovo omako in skutnimi štruklji

A+   A-
Krepka glavna jed, odlična za nedeljsko ali praznično kosilo.


Sestavine



  • 1 kg svinjskega vratu brez kosti

  • začimbe: sol, poper, lovor, timijan, cimet, muškatni orešček

  • maščoba za pekač, 100 g vlečenega testa

  • 500 g skute, 100 g kisle smetane

  • 2 jajci (rumenjak in beljak posebej)

  • 50 g suhih sliv

  • 1 dl belega vina


Priprava


1. Pečenka: svinjski vrat nasolimo, vtremo še druge začimbe in položimo v namaščen pekač. Pečemo približno uro na temperaturi 180 stopinj.

2. V tem času pripravimo štruklje: skuto prepasiramo, dodamo kislo smetano in rumenjaka ter začimbe (sol, poper, muškatni orešček) in dobro premešamo. Iz beljakov stepemo sneg in rahlo vmešamo v skutno zmes.

3. Vlečeno testo razvijemo, pokapamo z maščobo (olje ali raztop­ljeno maslo) in nanesemo nadev.

4. Štrukelj zvijemo, položimo na prozorno folijo in ga vanjo zavijemo tako, da na koncih naredimo vozel.

5. Kuhamo na sopari 30 minut, pustimo počivati 5 minut, odvijemo in postrežemo.

6. Omaka: suhe slive narežemo in namočimo v vinu vsaj za pol ure. Naravni omaki pečenke, ki se je natekla v pekač, dodamo namočene slive z vinom vred in dušimo 20 minut. Če je omaka preredka, jo zgostimo s koruznim škrobom.

7. Pečenko pustimo počivati 10 minut, nato jo narežemo in postrežemo s štruklji in omako.
Priporočamo še: Preprosto kosilo: File trske v škrniclju

Recept: Trnulja
Fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 19.12.2019 ob 09:12

Več iz te teme:

štrukljisvinjska pečenka

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja