Svinjska pečenka s slivovo omako in skutnimi štruklji
A+ A-
Krepka glavna jed, odlična za nedeljsko ali praznično kosilo.
Sestavine
- 1 kg svinjskega vratu brez kosti
- začimbe: sol, poper, lovor, timijan, cimet, muškatni orešček
- maščoba za pekač, 100 g vlečenega testa
- 500 g skute, 100 g kisle smetane
- 2 jajci (rumenjak in beljak posebej)
- 50 g suhih sliv
- 1 dl belega vina
Priprava
1. Pečenka: svinjski vrat nasolimo, vtremo še druge začimbe in položimo v namaščen pekač. Pečemo približno uro na temperaturi 180 stopinj.
2. V tem času pripravimo štruklje: skuto prepasiramo, dodamo kislo smetano in rumenjaka ter začimbe (sol, poper, muškatni orešček) in dobro premešamo. Iz beljakov stepemo sneg in rahlo vmešamo v skutno zmes.
3. Vlečeno testo razvijemo, pokapamo z maščobo (olje ali raztopljeno maslo) in nanesemo nadev.
4. Štrukelj zvijemo, položimo na prozorno folijo in ga vanjo zavijemo tako, da na koncih naredimo vozel.
5. Kuhamo na sopari 30 minut, pustimo počivati 5 minut, odvijemo in postrežemo.
6. Omaka: suhe slive narežemo in namočimo v vinu vsaj za pol ure. Naravni omaki pečenke, ki se je natekla v pekač, dodamo namočene slive z vinom vred in dušimo 20 minut. Če je omaka preredka, jo zgostimo s koruznim škrobom.
7. Pečenko pustimo počivati 10 minut, nato jo narežemo in postrežemo s štruklji in omako.
Priporočamo še: Preprosto kosilo: File trske v škrniclju
Recept: Trnulja
Fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 19.12.2019 ob 09:12