Ta jajčna juha z bučko bo odslej naša številka ena

Hitra bučkina juha, ki je osvojila naše brbončice in stavimo, da bo tudi vaše.

Kaj si sploh še lahko omislimo, ko gre za bučkino juho? Pri nas najdete kar nekaj receptov za to jed, ki je v času, ko na naših vrtovih kraljuje ta plod, zares pogosto na mizi. Lani ste pogosto kuhali različico iz blenderja, letos pa imate radi bučkino mineštro, a ta zelenjava nas vsako leto tako očara, da hočemo še več novih idej zanjo. Našli smo jo in se vanjo dobesedno zaljubili.

Stracciatella

Ne, to ni sladoled, temveč zelo enostavna italijanska jed na žlico iz malo sestavin, ki jo ojačamo z razžvrkljanim jajcem in naribanim sirom. Na goveji osnovi je doma predvsem v pokrajini Lazio, ime pa je dobila po italijanski besedi stracciato, ki pomeni raztrgan: razžvrkljano jajce namreč ob stiku z vročo vodo tvori značilne raztrgane oblike. Na jugu Italije pa poznajo različico z bučko, ki je še bolj hitra, saj ne potrebujemo kuhanja nikakršne jušne osnove. Prav ta je tista, ki bo odslej naša številka ena.

Najboljše so mlade bučke

Priznamo, da smo zelo dvomili v okus. Nobene jušne osnove, le čebula, bučke in voda so osnova priprave. A če uporabimo zares mlade bučke, Italijani priporočajo res tiste najmlajše, ki se jih drži še cvet, so te tako sladke, da je del skrbi lahko že odveč. Pika na i pa je jajce, ki vse skupaj zgosti, in parmezan, ki juho pravzaprav res bogato začini. Ne pozabite, v njem je umami, zaradi katerega se tudi tej jedi ne moremo upreti.

Jajčna juha z bučko za 2 osebi

  • polovica čebule
  • 500 g bučk
  • 1 jajce
  • 40 g parmezana
  • pb. 350 ml vode
  • oljčno olje
  • sol in poper
  • šopek zelišč

Priprava

1. Čebulo nasekljamo, bučke narežemo na kockice.

2. V vroč lonec kanemo oljčno olje in popražimo čebulo, da postane prozorna in mehka.

3. Dodamo bučke in zalijemo z vodo. Te naj bo le toliko, da prekrije zelenjavo. Mi smo porabili 350 ml. Tekočina naj zavre, nato pa ogenj zmanjšamo na minimum in posodo pokrijemo. Kuhamo približno 15 minut, da se bučke zmehčajo.

4. V skodelici razžvrkljamo jajce, vanj naribamo parmezan in nasekljamo zelišča.

5. Ko so bučke mehke, ogenj ugasnemo in v jajčno zmes zlijemo zajemalko vroče jušne tekočine. Pomešamo, nato pa vse skupaj prelijemo nazaj v juho. Dobro pomešamo, po potrebi dosolimo, popramo in postrežemo.

Namig: če si v juhi želite večjih jajčnih krpic, juho še malce pokuhajte na ognju, prav tako lahko razžvrkljana jajca vlijete direktno, brez da bi jih najprej pomešali z vročo tekočino.
Še to: Italijani jo vedno postrežejo z rezino popečenega kruha.

 

Preberite tudi: Kozice v kremni omaki za prste oblizniti
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana